Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (57),新手請睇下#1-2

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
Dash係差個芒姐
今年薄機最強係15g 低香港好似又入廢芒
香港冇1440p芒
7000唔會有高質喇叭/正常srgb100都難
想問GIGABYTE AERO 15 YB 15.6" ( i7-10750H / RTX2080 Super ) 同 GIGABYTE AERO 15 OLED 4K XC 15.6" ( i7-10870H / RTX3070 )邊部比較耐用啲?
會用3年以上,唔該之鬼巴可以解答
上Amazon 買Zenbook 應該啱budget
睇啱款再上黎問有冇伏
Acer 有Swift 3x唔知會唔會有5x 呢
呢部有咩優點
睇落swift 5 好似仲好
用iris xe max不過得8gb ram
Don’t expect too much
Max左都唔係好好多
睇過Zenbook 14 UX434FQ ,但又唔知散熱同舊電長期駁mon會唔會好快玩完
整體都係swift 5好d?
係咪之前張白老鼠卡
唔覺有咩特別優點 某程度上好似係勁過MX450
但之前睇果時係唔穩定 比較多BUG
同一部機,邊有話邊部耐用啲

睇你用途係乜?

一黎宜家都唔會再買高階20系機
二黎3070MQ推4K又係得啖笑,除非你唔打機
睇UX435
Amazon
唔知
又有iris xe同xe max 好似好怪咁
多到喊
勁過450,差過1650MQ
睇你用途
我覺得一係Swift 5,想要dGPU就不如UX435(MX450) / prestige 14 (1650MQ)
iris xe max performance 係係過左350 但過唔到450
真係屌4k就15 duo se
又有iris Xe,又有MX350/330先怪
係咩?
之前睇review係過到450啲啲,不過我都係追咗一個review放棄咗
追到450 但driver唔掂
會用嚟PS, After Effect, Premiere, 同睇吓Netflix咁
咁就咁xe 都夠啦穩定d 好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞