Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (57),新手請睇下#1-2

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
明白

如果文書用同 15.6 吋ips moon
8k內唔知做唔做到呢?

thanks first!
好,我再去睇睇
Jarrod'sTech G15 Review
https://www.youtube.com/watch?v=FolVEA2gHZo

Jarrod都唔多建議買3080 version
去左豐x 入左部
duo 15 se 3080
埋數 唔計回贈埋數36xxx
呢部緊係外國買
根本就唔抵
冇保又唔抵
Helios 300喇
買唔到
買行就有保架喇
以g533 3070計
港版除左差個芒FHD 300Hz vs QHD 165Hz
有個優勝位係粒u R9 vs R7,但效能上相差4%

如果港版賣$19k,我見國外網平多$3k左右
就係要搏無港行保養
Budget Around $8000
15吋Mon
平時多數睇片,間中打下機(Aoc決定版,pes2021之類),希望話呢類型嘅game可以run得順
仲有部機希望唔好太重,個樣靚仔少少

新手呢兩日上網research 暫時睇中左以下兩部:
Inspiron 15 7501 (Intel®️ Core™️ i5-10300H NVIDIA®️ ,GeForce GTX®️ 1650 4GB GDDR6)

Pavilion 15-eg0085TX (Intel Core i5-1135G7 , NVIDIA®️ GeForce®️ MX450 (2 GB GDDR6)

Dell個部處理器舊一代,但係張顯示卡research過好似好啲?
自己比較鍾意Pavilion,感覺個樣靚仔啲但係見到上面置頂話hp 嘅機散熱差
定咁多位巴打會唔會有其他介紹?感謝
點樣做到咁平?4K版?
我上次問,4K都要4皮
fhd 豐x 有折 要問
計過數同美板差唔遠同埋最緊要有貨
一星期拎is ok
好正呀 duo
我諗咗好耐
一係duo一係x13
其實屋企駁mon用多啲
好似x13啱啲
但係duo兩個mon好爽啊
無工作需要唔好買duo真心
我真係好需要個moon 先買
我係要extra moon + 拎出街 無得再接先買
論性能我應該頂盡15000既機都夠做
overkill 得好勁
不過計自己用5年除返開都ok 就算
會打下機就Dell,
10300H 其實勁過1135G7,一粒H CPU,一粒G系低功耗U

HP又廢,450打X到機咩

不過其實兩部都唔係for 打機㗎喇
屌 梗係唔係講緊而家啲海鮮價
你買埋我嗰份
Fhd 不了
呢部賣點就係4k 120
4k 用電多左我自己無咩用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞