Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (57),新手請睇下#1-2

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
AMD4000系,係抵啲,有所謂嘅性價比

5000系,AMD加價,廠都加價,個價>=Intel,就相對冇咁抵,
不過性能都係好過Intel嘅

其實粒U就有,但Notebook廠就Q2先出,全線5000 U系都勁過Intel 11 G系㗎喇

唔會,反而AMD因為制程,多核之餘,相對會慳電啲啲啲
或者可以做到1.5
買返粒啱嘅電,駁返落去
正常幾粒螺絲,一條Cable
如果隻眼分唔出又無所謂
只為最低的價錢買最高的機能
GF唔算高performance 㗎喇

熱都熱死佢,唔洗用眼
吖,有吖
Triton 300,輕多1xx g
I7-10750H/16/512/1660ti
之前$8900,宜家10000
通常notebook電池係邊到買比較好?
我部機都有5,6年前買既, 都唔知仲有冇電池買到
今朝又突然無事開到機入到window....
入到bios又見到個ssd係到
想問下有無咩方法做到d health check真係無事?
想問一下新G14價位幾多
定而家未有 見誠哥有得訂新機 (G15, X13等)
就係差g14 而家清緊舊貨 雖然有減價
但 1650ti 都要 10k
2060 要 13.5k
所以想睇下邊度有得訂新機

搭單問下 M1 MacBook air同pro 其實係咪可以玩到某啲steam games 佢而家嘅價位同性能真係好強 如果我focus打機又好唔好試下佢
https://www.dell.com/zh-hk/shop/deals/popular-alienware-deals

alienware冇3060 全部3070起跳 個價係咪偏貴?
幫朋友問下:(佢有desktop,但係想買部laptop攞返學校用。)
1. 越輕越好(<1.3 kg)
2.續航強(>5 hrs)
3.價錢平(<$8000)
4.淨係中度文書、YouTube,唔打機
5.牌子冇所謂,有香港行貨同保養就得
請問巴打有咩推薦,唔該曬!!
ipad pro
laptop喎ching??
你咁既要求仲要香港行貨8k 以下

除左ipad pro 仲有邊隻做到?

仲有macbook air 既
我唔識電腦,不過見到豐X部 asus zenbook 14都係六千蚊上下??
你要5hrs 以上又要輕

其實都係買返macbook 算啦
咁我同佢講啦,唔該ching
Desktop搭 MacOs
你認真咩 佢唔介意雙修都OK嘅
各位巴打,想問問意見
如果揀G533,分別係:
1) R7-5800H/16gb/3070/1tb M.2 ssd
定係
2) R9-5900HX/32gb/3080/1tb M.2 ssd
假設兩部相差HKD5千至6千
主要打FPS同賽車類game
邊部比較好?唔該各位巴打
G533 R9 同埋 X13 邊部好啲?
價錢又差5000不過flexible好多
G533你係睇香港定外國?

香港533冇R7,得另一型號513有
,買Strix Scar好過
喺國外網見到
新G14未official 出,不過都3060MQ up,唔會平

舊嘅,出面R7+1660ti 都係10.xK,1650ti唔考慮

Steam game 要睇支唔支援MacOS,勁都冇用,Mac唔係For gaming
Download crystalDiskinfo 睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞