Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (57),新手請睇下#1-2

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
右上角offset -0.100代表用緊定其實都係block左?
見好似講有D機 update左bios先block undervolt

另外想問acer community 條link講個樣野
係咪插火牛就電池設定度 一定效能mode,想唔打機靜就要搞過個plan佢?

Anyway唔該晒你耐心解答
部機幾型仔 色水幾好
Budget 7000內
要輕、拎到出街,做文書野同埋寫code加運算,大量excel
平時開幾十個頁面加要有hdmi 出到大mon,預要用4年以上
有冇推介
而家rog咪咁做緊
要上到19000先正常芒
你呢啲”新機”,出廠已經係新bios

你想風扇靜啲就要喺predator 個center校,有個Fan control
如果你要max performance,Window 個電源長效能mode,唔好搞佢
7000內。。。
Inspiron 14 5402 / 15 5502,自己加多8GB Ram
有冇巴打可以幫下眼?
10710U / 1185G7
1650MQ / Intel Iris Xe
16 GB LPDDR3 / 16 GB LPDDR4X
$1274.99 / 1221.86
舊款連稅貴小小(有CODE已經減左$100鎂),美國用所以點都要比稅
https://www.newegg.com/global/hk-en/Product/Productcompare?CompareItemList=34-155-345%2C34-155-695
bios睇過重係咩1.01, D人講1.06先改唔到所以先好奇係咪都用到
但intel block左係即使上圖咁都冇真正undervolt到?

fan control個度試過,不過都係會3500 rpm
用途係乜先?
Yes,唔係真undervolt到

冇記錯,佢好似有normal, silence, auto
咁你真係想靜,咪電源到校平衡,predator 到off 咗overclock佢

不過你買得gaming 機,點set都係嘈㗎喇
Ga502 on9在d面面冇開孔+散熱偷工減料
睇片,上網大量分頁,文書,唔打機
新舊款揀唔落手,價錢又差唔多
Yes,唔係真undervolt到
^唔怪之得set完好似冇咩分別,唔該晒你
咁仆街點整都overwrite唔到佢個block

已經off左overclock(auto)但睇youtube 都係會轉到2千幾有D嘈,gaming我知會嘈實轉到3千幾

純粹想睇下有冇得搞到gaming先高轉
anyway效能幾好 同埋屋企人特別鍾意RGB個keyboard色
原來真係有人咁欣賞光害
咁買新
1650MQ你都用唔著
佢個fan program 寫得衰,冇得比人set curve

睇得多RGB就會覺煩,到最後可能單色算
唔該晒
之前部gx502,17g靚音真係冇聲
熄左佢仲得
30系最差係呢部
中意薄機可以睇下gigabyte
4000-5000 玩LOL 有無推介
我可以答到你 用緊1年幾
除左rgb 燈壞壞地 都無大伏
另外GS 系列最易壞rgb燈 (香港代理講)

當desktop replacement ok, 拎出街就少重
Sd card reader 慢
Mon 色水執相可用
打機會變噴射機聲 都幾大聲 一定要戴headphone打
ASUS Zephyrus G15 (2021) Tested In 12 Games!
https://youtu.be/yOT_PGrzA4c
文書機,budget7000
淨睇youtube netflix,用excel,唔打機,想mon、喇叭高質少少
長插係屋企唔攞出街,有時會駁大mon,所以想電、散熱好d
用4年以上,巴打有無推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞