Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (57),新手請睇下#1-2

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
因為唔知依啲product 名會唔會撞
因為我見佢出貨個地點係英國所以先咁問
第一次買外國電器番黎唔係好識

G14 用快ssd ?
可能大大增加熱量。。。會有風險
其實理論上有 (IF 你買間野有跟國際保,有國際ASUS HK就有責任),因為Mon 唔係完全喺MB上,要換都係問大陸訂件

不過維修嗰邊五時花,六時變,又要睇佢哋心情,
睇你博唔博啦

香港就得G14&G15有QHD Option
其實660p都唔係好熱,更何況佢跟埋散熱貼

你嗰部正常都係ASUS萬年660p,有風險
660P
Read ~1600
Write ~1700

nvme黎講,一啲都唔快,SN550/A2000都快過佢
最新出左670p

睇下咩asus機中
Check 左 就係wd530
2020 M15
新嗰啲都用SN530/好彩有550spec嘅OEM version
670P,可能Zephyrus 有機嘅
除非asus標明tlc 否則一定中獎😂😂😂
香港2060都係10000

更何況Acer 冇真國際保
QLC 夠晒平
睇ASUS 呢幾年嚟,啲660P貨出極都有
係喎官網同款都係9998
Strix G / Scar 就寫明了
LM

預10k左右買部打機用,係咪跟一樓推介果d就ok?
Intel ssd 有野???無研究開ssd
Helios 300
10K冇得輸
睇完A15同300比之後真係寧願比多少少
仲要港行無煩惱
用QLC啫
你出腦場RTX2060都係10000,1660ti唔抵買
如果跟漢科買msi 加ssd 佢就會推samsung 981

落去望下先
漢科好似有做981嘅銷售同保養嘛(Samsung 冇行/代理),981/981a 已經係970Evo/970EVO Plus level
5502已經唔好高階,中階黎

要15”?定14都得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞