Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (57),新手請睇下#1-2

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
g533 係咪宜家最大路架喇?
請問主要用途打機(平時會玩Sims 4, 未來大作的話想玩GTA6),少量剪片執相文書,理想budget 13-16k,頂到盡18k。

Intel定amd平台冇所謂,最好就最新一代嘅cpu,顯示卡3060/3070,mon 15"/17",最好有72% NTSC廣色域,放屋企用居多,間中會接駁電腦大mon(只係普通高清mon嚟咋)。

有無好推薦,thanks🙏🏻
另外要16gb ram +i7 or Amd同級

Budget再加都無問題,notebook唔太熟價
買到2k 165Hz就係
啱啱去腦場問香港應該唔會入fhd以上嘅moon
HK: GP66 / Aorus 17G > intel

外國: Strix Scar G533 > AMD
Swift 5
i7-1165G7/16/1TB/iris Xe
~$8600

Zenbook 14 UX435 (Amazon)
i7-1165G7/16/512/MX450
~$8xxx
等amazon喇
Strix 唔洗諗香港有QHD,FHD300 only
孤寒到死
其實而家咁多機都只係跟512gb SSD, 係咪預人用portable hdd?
如果普通文書休閑,512都叫仲夠嘅,
你唔夠可以換走佢,做1TB

唔嫌麻煩,可以外置SSD嘅
想問問點解係amazon唔買港行貨?
你想比個價差咪買港行
港行12K
明白,咁我想問問Tuf A15 2020 (R4000+GTX
呢部我見置頂有推,呢部同你 上面2部比如何?
你文書咋喎⋯⋯,唔洗gaming機啦
A15個mon 又唔係靚
正常芒300hz fhd ntsc72
光軸機械鍵盤
4喇叭
良好散熱
Amd yes
比多1k香港買g533/733
冇保,因為香港冇呢個spec
講左好耐喇
係成個亞太都冇qhd
但亞太最先有貨
歐美都要3月先有貨

英國都上左架了
Rog hk:qhd很想要吧?
2萬7不了
有退稅
Sorry 新手
我部asus UX363JA
開咗電池最佳保養加慳電模式
明明睇緊片一插電用就好L熱
掹咗就正常返
想問吓係咪正常?唔係係滿咗60就唔經電池 唔會太熱㗎咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞