Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (57),新手請睇下#1-2

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
昨天係明x買,現金價9800
學生,做普通文書野,唔打機
7-8k budget左右,想問下Modern 14 B11M係咪都幾好?定係喺呢個price range會有更好嘅選擇?
唔刻咁多位巴打
UX435係intel 11th
係就出新Ryzen 5000 U series Zenbook
你睇得XPS,不如就用Zenbook flip S / Zenbook S比,Zenbook 14反而低半級

兩部都intel EVO,續航力嗰啲都係差唔多㗎啦
要平少少,靚Mon,咁就Zenbook S / Flip S
要MX450,齊啲啲ports,就Zenbook 14
要樣,好啲啲Build quality,就XPS
Swift 5更好
I7-1165G7/16/1TB
14” 正常色域Touch mon
$8600左右
之前都有睇過swift
但覺得佢有小小暗,所以想睇其他牌子
唔該巴打
幾時會炒到連notebook 都用來開礦
鬼巴
Acer 呢個brand同 Asus比邊個耐用啲
Predators Helios 300 vs ROG G15 (rtx2060)
邊部好啲?
唔該哂巴打
我google左ryzen 5000 series既zenbook 14會2月出
但依家2月都完 影都唔見
強國一早用緊3060 latop黎掘礦喇
巴打你坐左幾撚耐
Helios 300
G15 舊版係垃圾
Amazon 依家有咩3060 notebook 冇追post成個月
4月
個時間好尷尬
Btw巴打我想問用amd既zenbook係咪個series名都會唔同 黎緊出果部ryzen既zenbook 14係咪UM425?
都係叫Zenbook 13 OLED /14,只有model唔同

UM4xx,應該UM435 + UM425(Refresh),435有MX450
Prestige 14 EVO
Acer Nitro 5 i7/16/ 512+2000/1660ti
Acer Predator Helios 300 i7/16/1000/2060
想問邊部做工好啲,價錢唔差好多
公司比錢買公司NOTEBOOK,
畫平面CAD,10K左右都OK,
要輕,因為要長期帶出街
Helios 300 好好多
10K 左右,又要起碼1650以上

一係Prestige 15,腦場11.xK左右,不過最輕薄
一係 Inspiron 15 7501,呢部熱啲、續航力差啲,但平啲
想問下asus rog strix g15(g513qr)同giga aero15 oled
邊一部好d?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞