Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (57),新手請睇下#1-2

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
Aero 15 30系卡都$20K up喎⋯⋯
你比得20K,不過買Strix Scar G533 (3070MP/3080MP)好過

好過買廢Spec 港版Strix G G513
其實最主要都盡量唔想揀asus 不過佢d機個價又做得平想比較下先
咁我望一望埋部g533先 thanks巴打
請問明x係咪起旺電?第一次買notebook驚幫襯錯黑店
巴打,請問mk定ssp買?
$9800係i7版?
ssp買,就係巴打推介i7版
我星期日有去ssp睇過,間鋪係近電梯位果邊
i7/16/唔記得256定512 M.2 SSD * 1TB HDD/ 2060
佢話現金價要$10080

電話打去mk問,同一部spec
現金價齊頭一雞
Dell 屌佢老母
本身傾好咗部5502 5598$
覆咗佢之後上個禮拜問佢幾時出貨話收唔到我落訂單 而家做唔返個價錢。 要貴多600 6198$ 明明係佢同事自己出錯
搞到唔想買dell有冇其他推介差唔多價錢
俾左錢?
一早畀齊曬個付款表格佢, 佢負責嗰個大陸員工自己睇唔到
我追問佢出貨先話冇落到訂單
想問點解舊款gaming notebook可以同文書機差唔多價錢,gaming正常應該比文書機快?定係文書機有其他gaming無/廢嘅功能?新手唔識世界
我當你用Swift 5 (~$8600) vs Nitro 5 (~$8500) 黎比

Swift 5:
除咗配G系CPU,冇dGPU之外
機身用料,輕薄、重量,Speaker,Mon嘅質素,色域色準,電量(續航力)等等,都係好過Nitro 5

Nitro 5:
無錯係配H系CPU + dGPU (1650ti/1660ti)
不過佢只係高咗Spec,其他地方都Cut晒Cost,尤其gaming最重要嘅散熱
例如,cheap 機身,廢Mon,廢散熱等等
所以先壓到低價

> 所以有時唔好貪平買平Gaming,又或者唔好買平但高Spec嘅機(MSI GF/Nitro 某啲Spec),一分錢一分貨
> 當然你要打機,但Budget 唔多,有啲平衡少少嘅選擇

佢有冇扣你錢?

Anyway,唔Dell,都係得ASUS Vivobook S15揀,差少少,但呢個價位唔多選擇
扣鬼咩
個垃圾員工直頭話冇落訂
但係明明當時收到佢email, 已經即刻填好嗰張付款表格畀佢 有曬email記錄
連續打咗幾日去,聽電話嗰啲全部都有鄉音咁
話要投訴答我我哋呢個部門冇得投訴 真係o咗嘴
明明係佢哋啲同事睇漏 如果6198$ 仲有total 4年保 係咪都幾抵屌 但係佢啲同事態度咁樣真係好唔想幫襯佢
仲有本身信用卡嗰邊又有個優惠畀我
計好曬所有嘢如果本身成功畀到錢本身五千蚊就買到

而家畀佢拖到信用卡優惠又冇,仲要貴番六百蚊

Dell 啲客戶服務真係屌出嚟
Asus g14買左唔夠半年,一開機入唔到window, 自動入左bios, storage個到寫No storage device Present
跟asus個網禁restore default, 但都無分別,係咪死左 or detect唔到ssd....除左拎去保養仲有無咩其他野可以做
死ssd
你真係好好彩
正常 Dell 客服係大陸,同埋你俾信用卡號碼佢都係人手入你張卡號碼

三皮野 打爆spec 抵唔抵屌
跟機想買
有無報價?去誠哥定係百老匯平啲?
屌回錯post sor
睇啲唔睇啲
推:
Tuf A15 2020 (R4000+GTX)

伏:
- TUF A15 2020 (R4000+RTX2060)

8K A15
10K Helios 300
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞