Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (57),新手請睇下#1-2

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
Laptop本身已經都貴過Desktop,仲要performance 都差一節
買條Type C to 1.4DP線咪得
想有個hub吉其他野
啱啱睇過要上到hyperdrive G206同Caldigit先寫明係1.4
下面個個完全唔推薦?
轉USB-A hub
應該都難啲,通常都係HDMI
USB 3.x 個bandwidth support 唔到DP 1.4 + 其他ports,有都好貴

要USB4 / TB3 / TB4 hub先多

要Type C to DP1.4 cable + USB-A hub
2060會熱咗啲,1660ti都係啱啱好咋

因為呢部配45% NTSC mon,未必適合你工作,係純粹performance 好些少,除非你要效能好啲,否則P15好啲,又有原type C叉,又夠輕
唔怕死可以去旋拍買G14
G14算係最好選擇
腦場R7-4800HS+2060MQ,FHD120
$11xxx,不過要訂,半個月
之鬼巴想問下而家a15 1660ti係咪冇貨的
amazon 有貨
樓主有無話推薦去邊間到買
見做promote7千頭求意見
Prestige 15?
買返i7 5502好過
台灣人自己都預訂到爆
除非有人走水貨返來
請問下點解我notebook駁mon畫質會差左?顆粒感好明顯

notebook:gl65 mon:g27f 線:hdmi
有冇校返啱FHD?條線係HDMI 1.4?
最好用mon: DP > GL65: mini DP
優質POST 推
條線用跟mon個條應該係HDMI 1.4 校左FHD
咁我買條mini DP to DP試試
台灣g533/733都爆左
733直頭出貨delay
我係testufo到test fps但上唔到144hz得125hz
係咪可以肯定關條線事?
🙏🏿🙏🏿🙏🏿請問有咩推介呢

文書機,上網,zoom,睇劇,15寸以上
唔使輕巧,耐用
$5xxx-$8xxx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞