Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (57),新手請睇下#1-2

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
P65係舊㗎喎⋯⋯
唔好玩啦,好慳唔慳買呢啲,你買Creator 15都冇咁垃圾
呢部機個Mon 同埋performance 其實唔係for 執圖/創作
最多剪下片,Autocad 3D圖呢類

你實際用途同budget係乜先?
macbook shortcut要學過晒
但係其實我用唔上2字頭graphic card,所以我都唔知點簡好..
但係其實我用唔上2字頭graphic card,所以我都唔知點簡好..
剪片同執圖,會用premiere, Photoshop, after effect, 仲有會睇Netflix同打吓機
budget 大約16000-23000 唔該
要輕薄性能勁G15 2021應該啱你
不過好似3月先有貨
同埋要買就買2k版
Xps15
Ram同sad可以自己後加
個mon色水唔差
我得比較平衡
係價錢貴啲啲
即係買.XPS 15-9500 $11999 呢個?然後再自己加會抵過佢既package?
冇㗎喇咁,但咁都唔係買舊機嘅,又舊卡又舊U,仲要舊到出面都冇得買

新Creator 機點都2060以上,你又要做到晒上面嘅嘢,最全面就Envy 15,
要16系卡就XPS,不過15000得i5 + 1650ti,同要自己去配多8GB Ram

真係要慳,performance 差啲,Prestige 15 (1650MQ)

比晒方向你
偏高Budget走去睇Stealth 15m

等3月尾QHD mon Zephyrus G15 GA503

唔等得就
ENVY 15 (i7-10750H/16/1TB/2060MQ/UHD Amoled mon)
$16K
要新野就
Aero 15 (i7-10870H/32/1TB/3070MQ/UHD Amoled mon)

不過你又唔係打機,都係執相+後制,20定30系卡都不大分別
12K呢個冇dGPU,一買買14.5K嗰部
32gb x2 ddr4 around 2000hkd
SSD就睇你啦
CPU就真係睇你夠唔夠用啦
你需要有gup
你up乜吖?
如果我主要係coding (Machine learning), excel , 有時會用LR PS 執相,davinci 剪片,同埋有時會打機
(world of tanks, cities skylines, fifa, euro truck simulator )
[想開flight simulator 但無位擺台機]

預算20000左右,請問有咩推介?

目前諗緊HP omen 15 4800H+2060
或者 Gigabyte aero 15

自己再加ram加ssd 夠唔夠用5年?

最好唔好共碩
Xps15個散熱垃圾到呢
Xps17都唔多好
價錢OK:Tuf A15 2020 但係唔想用垃圾「中國公司」asus
想問吓gaming有冇其他選擇
GPU
共碩性能一定係最好
20000已經買到5900hx+3070既533/733/g15
Intel個邊仲未出11代
20000仲睇舊omen 4800H+2060 係咩玩法
水魚到呢仲想用5年玩野咩
Helios 300都成萬蚊
其實呢個價位冇咩選擇
我想問ENVY 15 (i7-10750H/16/1TB/2060MQ/UHD Amoled mon)同GIGABYTE AERO 15 YB ( i7-10750H / RTX2080 Super / 144Hz ) 邊好啲?除咗有4k mon外
btw 如果要打機係要選擇唔係低watt嘅GPU notebook?
2部都唔好
Intel而家要買最少都要買10875先似樣
你成24000預算做咩係咁睇下價野
打機粒gpu緊係越高tdp越好架喇,越低咪越廢
如果你真係好想4k機黎打機去美國買部15duo se喇
如果冇呢個預算就唔好買4k喇,玩鳩自己咩
乜原來佢係打機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞