Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (57),新手請睇下#1-2

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
最高budget?
你想用佢打機 有D驚玩唔到😂😂😂
一萬中至兩萬頭到
20000好似買唔到aero15喎
LOL
sorry 我表達得唔清楚, 係10000-24000到
如果24000應該諗aero17 4k 3070喎
耐用性點都好過oled
唔該你先,但唔諗買17吋 mon 嘅notebook, 因為會帶出街唔想咁重
-Budget 希望15000樓下
-用途: Autocad, 3Dsmax, Rhino, Sketchup, Photoshop, AI, quick render( 圖) 唔會要做到好靚個隻,起3D
-唔想有大大舊火牛, 希望好似macbook咁叉電.
基本上唔會用黎打機,最多都係LOL入面捉下棋.
想係D輕盈同薄D
唔該晒咁多位
其實望過下第一頁,我唔GAMING唔知係咪唔應該買gaming,同埋佢地多數有舊死人大火牛..

Creator 個到唔太清楚 Aero vs creator點簡好,creator outlook 覺得唔錯

請出招,thanks
https://www.razer.com/hk-zh/gaming-laptops/Razer-Blade-15/RZ09-03286E22-R341

大家點睇,如果以我上面既要求.thanks. 但好似要帶舊死人火牛
LOL iris Xe 都夠了
咁要輕,又咁上下效能,暫時有貨係得Aero 15
等到咪3月尾Zephyrus G15 (QHD),同Aero 15差唔多價

不過你Aero 15,就預咗3070 MQ performance 會打啲折,但你唔係gaming 都冇大分別嘅
你要得Creator 機就要帶火牛喇,你要MacBook 嗰種,高效能又type C叉,暫時Window 得XPS15/17,不過over 15K

有啲機同時有Type C PD,你另配,可以用嚟出街吊命,但就會限performance

Razer係垃圾,得個樣靚

你要輕,又要咁上下performance:

ENVY 15
i7-10750H / 16 / 1TB / RTX2060MQ
4K UHD Amoled靚Mon,有PD typeC
$16K

XPS15
i5-10300H / 8 /512 / 1650Ti
FHD16:10mon,原廠type C,要自己出去配多8GB Ram
$15K

最輕,原廠PD,但performance 差啲:

Prestige 15
i7-1185G7 / 16 / 1TB / 1650MQ
唔太複雜嘅3D圖都ok,PS嗰啲冇問題
$12K
咁請問如果帶火牛,我既用途 creator係咪好選擇黎? 因為我每次都係用1-2個鍾到之後就會收番埋 都應該唔洗帶番STUDIO叉電, 要求照舊既話唔洗TYPE C 請問會變左咩玩法? thanks大佬
Stealth 15M A11UEK是咪垃圾?見佢有11代u同3060

但30系係咪有max q = 低watt數

想用黎玩下game 但唔太需要去到最盡setting既
佢1185G7+1660ti MQ都ok嘅
1135G7+3060MQ就不了

呢啲機散熱唔會特別好,唔適合買黎gaming
我見上網有11375H + 3060MQ

之前睇到你地講緊除左gpu型號仲要睇埋watt數 係咪max q就等於低watt數版呢?
你想效能好啲,用係上黎順啲,咪買Creator向嘅機,唔洗煩
就算你用一陣,部機效能做唔到你要做嘅嘢都冇用

宜家主流Creator 機都配
1) 傳統大w 火牛 (圓頭) +
2) 支援Type C 65w PD
同時兩樣野

你接受到火牛咪Envy 15,
想平啲啲咪落腦場睇Creator 15,i7+2060,但Creator 熱啲啲

XPS / prestige 就原裝Type C,冇傳統圓頭火牛
係MQ就係低W

我打錯,11375H+3060MQ就不了

你打機買第二啲啦
咁用after effect 個performance 會唔會有影響?
會唔會仲有無其他推介
我應該買呢部.MSI P65 Creator 9SE - 144Hz
買MacBook pro m1
要高性能持續輸出應該買散熱好既機
P65=gs
拎去餵狗唔該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞