Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (57),新手請睇下#1-2

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
想問
筆直一皮左右,畫下blender
15寸廢mon RTX卡 16GB ram 512 SSD應該夠
買邊部好?
腦場得一度有aero15 機Rtx2060 i7 10750H 512GB 要12k
伏機Gf 65 thin rtx2060 i7 10750H 512 就一皮唔洗
Amazon search極都係舊U jm9

Rtx2060會唔會好熱?
AMD機係咪要成日換散熱膏?

Many thanks
都係Helios 300㗎啦

2060熱得去邊吖,除非間廠設計on9,例如A15&G15
點解會覺得AMD要成日換?14nm嘅intel都未出聲
正常喎
3070 單卡220w tdp
你成部latop散熱系統薄機先150w左右想點勁?
Latop版3080 150w倒是可以hi到3070邊皮
咪傻,買得duo緊係貪佢塊4k 120
有dlss唔係咩問題
mon太細, 同以前部notebook比唔覺話有咩太大分別
3D printing, rendering, 17inch

25k-30k budget 有無好推介? g15/g733
https://www.dolphinimaging.com/Areas/Media/Documents/MinimumRequirements.pdf
唔知AMD 可以?
搭單問下
我部notebook 一時可以叉電 一時又唔得
每次只要低過90%就唔可以一插即叉 每次都要關機等幾分鐘再插先可以叉到
係咪底板壞咗?
G733
Alienware r4 ?
不了
熱好多,又intel
身為外貌協會,見到部腥book duo真係覺得好吸引
依家好似唔肯直送香港
Amazon買野不嬲都係咁
所以有得買好買
Aero 17 HDR? Rtx 3070 雖然intel
Helios 300 平過AREO 15?
10000咋嘛
除非你要4K HDR

要intel > GE/Aorus 17G
要AMD > Strix Scar
想唔熱 叫佢等intel 11代
相比AMD, i7vsR7 / i9vsR9,11 10nm都未必涼得好多,只係涼過10代14nm++++++++++++
Intel 35w出得好奇怪

H45都未知有冇35w版😂😂😂
Intel 會好熱?見notebook check aero 17g 超熱
同埋aero performance 唔夠 arous17g 勁?一樣cpu,同埋30 series
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞