Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (57),新手請睇下#1-2

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
未上,預4-5月出貨
只要asus維修部真係渣到正好大機會冇
維修個到有講到明國際保係以香港model有既spec為主
所以我今次都買行貨
冇就儲下錢先,先差個3-4k
黎緊q2出11代
而家要買黎預長用一定係簡amd +3070
唔抵
有新買新
見識完國外網上價,當俾多幾百蚊運費都好
都平過港行一大截
都唔知係港行保得好,定係代理食水深

我都係打算Helios 300,至少個差價無咁大,心理上叫平衡d
穩陣啲最好拎去check一check,唔知會唔會有第二度有暗病
唔得啊 本身16k已經係最盡
同埋已經等咗好耐我好想打機啊啊啊啊啊
我好辛苦啊 你明唔明啊嗚
其實g733/533 3070同香港差唔多價
係差個芒
冇就買1萬頭舊機算喇
16K你買GP66啦你
如果唔係佢個on9 onboard ram我應該落咗訂
尤其有機會要用到32GB ram,為咗ram 上3080中間個價差真係CLS
全線新Zephyrus 都係咁做緊,Onboard + Replaceable
X13 除外

塞多個Replaceable Ram slot,一係Cut散熱,一係Cut電

部機賣16GB,16GB single channel onboard 又係on9,咁咪8+8

唔想比差價上頂配,咪8+16 / 32GB,行Single channel
有人話 8+ 16 都行到 dual
理論上8+16,「可能」行到Dual,
不過係「8 + 8/16 Dual」+ 「8/16 Single」

但要夾Ram,夾運氣,Notebook 因為CPU&MB難啲
呢個Dual Channel 有人試過唔太Stable,performance improvement 冇真Dual 咁高

同埋intel 先有相關彈性,有個乜Flex memory tech,AMD冇
https://store.hp.com/hk-en/default/hp-envy-x360-laptop-13-ay0077au-17j28pa.html
其實呢部野有無試過有貨
我已經等到部surface pro 4就黎打柴
唔該哂巴打
想問下邊到入手Helios 300最抵
有冇保養都得
有冇保養都係腦場
腦場好似仲有吖

不過amd 5000機就黎出,宜家一係買intel 11gen,一係等到4月買amd 5000
zen3既2in1好似無咩消息錦
其實如果唔係flow x13香港個價開到錦鬼貴都吸引
asus g513同g533其實個最大分別係咪個mon?
如果想要好嘅畫質同顏色就513
主要打機就533?
睇你係港版定外國,到到配置都唔同好難講喎
港版513就得FHD144廢色域mon
外國513/533咩mon 都有得揀

Overall 成部機533都好一級
最基本533 Keyboard, Speaker, 機身都好啲
Envy X360
Zenbook flip
Vivobook flip
咪又係得呢3部
頂 係喎
冇留意官網個地區係tw 香港513用垃圾mon真係完全唔值
香港代理真係好垃圾
唔該巴打
喺ssp見最平果部$10199,唔知仲有冇得平。
差唔多,宜家個range 都係10000 +- 400
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞