Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (57),新手請睇下#1-2

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
G15 係5900HS
唔知佢睇中邊部 佢冇講清楚
比你講下又係,屌
屌我打漏左,我講緊部Z g15
想問問各位意見,因為WFH多左時間,想買部laptop 主要用黎打機,15或17寸都得。主要喺屋企用,所以重量都唔係問題。

會用黎打FPS類,好似battlefield 5, CSGO, Apex之類。另外都會打賽車類,之前玩開need for speed系列

budget大約$10000 - 15000

今日去完腦場睇,暫時見到有以下幾部
Asus G512LV AZ314T 大約$13K
Msi GL65 Leopard 10SEK 大約$11K
Gigabyte G5 KC (rtx 3060) 大約$13k

另外見到巴打推薦Helios 300 (rtx2060)

我主要係想可以開到高效去打到上面堆games,同埋散熱效能好就ok

唔知上面幾部機之中邊部最適合,或者呢個budget內有無其他機推薦?
唔該各位巴打
一係就1萬頭
一係就2萬左右
中間係唔上唔落

有現貨
其實以g15既散熱唔使咁保守用hs
睇過你介紹果2隻都係14吋,有無15吋以上推介?
一係就1萬頭Helios 300 2060
一係就1萬9左右g533/733 3070
中間係唔上唔落
想玩耐d就g533/733
見你睇Swift 3都係14”

10K 15”,靚Mon > 睇片煲劇

Prestige 15
I7-1185G7/16/1TB/1650MQ
腦場$10.xK-11K

想平啲就Inspiron 15 7501,不過散熱只是一般
15K,差啲先買到正常新機,一落又performance 差一節
原先睇zenbook都唔錯,但原來無lan線位插
英鎊靜雞雞升到傻 以前買幾抵
呢啲輕薄機都冇Lan 㗎喇

得返Gaming / 某啲15”有

買USC Hub 啦
睇過你介紹果2隻都係14吋,有無15吋以上推介?
見你睇Swift 3都係14”

10K 15”,靚Mon > 睇片煲劇

Prestige 15
I7-1185G7/16/1TB/1650MQ
腦場$10.xK-11K

想平啲就Inspiron 15 7501,不過散熱只是一般
原先睇zenbook都唔錯,但原來無lan線位插
呢啲輕薄機都冇Lan 㗎喇

得返Gaming / 某啲15”有

USB Hub 啦
我見豐澤要25k咁滯邊到搵到19k
請問係咪講梗ROG Strix Scar 15 G533QS-HF042T RTX3080呢部?剩係喺香港格價網搵到呢款,都要成22k,有無19k嘅?thanks
係咪盲架
都話3070
3070呀
想訂自己腦場問
先多謝巴打意見
由於budget所限,g533 (3070) spec係吸引,但同我心目中多出$4000-6000,暫時未必買到

如果Gigabyte G5 KC (rtx 3060) 大約$13k 呢部點睇?
我對gigabyte 印象仲係停留喺砌機既主機板唔知佢原本有出laptop
睇過台灣果邊d資料,主要係話性價比高,行rtx 3060。但缺點係膠機殼同擔心散熱問題。
Strix 都係膠㗎
G5不了
Strix a面金屬
都係個句
一係就唔好買都唔好買伏機

Latop唔同枱機冇得買錯左換件修正
都係
基本上得SSD, M.2, RAM 同wifi 卡有得換,其他全部onboard
唯有再儲錢先買g533
多謝你同之鬼巴意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞