Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (57),新手請睇下#1-2

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
Latop最緊要係個散熱模組
散熱差根本係設計問冇得搞
除左cpugpu焊死其他有心就換到
但要換咪又係錢
https://youtu.be/RRROYz_8QyM
呢個低價系列其實唔錯不過香港賣得貴又用廢芒
廢芒呢點真係好仆街 貴幾千都算當買保養
想請問,Budget around 12k, 有邊d 散熱ok 的選擇?
佢癲在粒u 10nm嘅4核 有乜9用 不過叫做平過amd版同輕啲 上年intel版廢過amd版都仲要貴啲
Helios 300 2060(香港)
A15 2020 2060(amazon)
天選2(強國jd)
唔介意冇保(可能有)(美國)
多謝師兄,俾d時間我睇睇,再請教你,感激
5k以下仲有冇文書機推介,dell全線無貨要等成1個半月....
A15 2020 2060 不了,熱到喊
1660ti止步
咁Dell冇,就出腦場是但買部i5+8GB算,都差唔多
Acre nitro 5 Amazon
師兄,如果最遲4月頭要用,有無機會等新機?

如果無乜可能,暫時應該會選擇helios 300
師兄想請問,helios 可否加ssd?
平價機應該就冇喇
Helios 香港原512 M.2 + 1TB 2.5” HDD

另有1個Free M.2 Slot
So sad...... thank之鬼巴
所以可以合共有兩個SSD加一個HDD?
想請問有冇15000不直仲有咩gaming機推介?
我睇第一頁個list好多都冇貨
另外想問Rog strip scar 15 G532LWS- DS76好唔好?
追post
前面有講15000會有咩問題
3070MQ大約等於desktop既咩級數?
高不成低不就?
呢個價是但買都冇分別
香港黎講係
外國就唔係
無錯

你鍾意,舊HDD可以換做2.5” SSD,咁就3個SSD
3070FE Desktop >= 2080ti Desktop

3080MP (16GB) Laptop都仲係差過3070FE Desktop,

3070MQ Laptop 大概 = 2070 Desktop左右啦,同2070S Desktop都差啲啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞