Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (57),新手請睇下#1-2

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
其實Strix scar 同g15 差係邊?
邊部G15先
Zephyrus 又有,Strix又有
Sor Zephyrus G15 vs Strix Scar G533
係插電CPU咪full performance,唔關粒電事㗎
Z G15輕啲,薄啲,續航力長啲

Scar 散熱,Keyboard,喇叭,performance 完勝
https://www.youtube.com/watch?v=wN_UDojWmlM&t=586s
Scar / Strix / Zephyrus

個人喜好 Zephyrus 夠低調
Scar / Strix 完全係話比你知 RGB 電競
Strix 咪即係 Scar

應該係Strix & Zephyrus
same here, 唔想咁電競樣
一年內收皮就認命喇, 不過英森買寄嚟香港, 跟手移民返大英租國, 唔使俾稅之餘仲有保養, 無得輸
巴打係咪覺得應該20k買533
比到咪係,3070 ~$18K

但你都係玩FM同Database,冇3A,又唔係話要去到咁高Spec

想買部電腦翻工翻學用
夠唔夠做

本身做緊data analysis 嘅工
公司用開 i7 8-gen 同 16gb ram

嚟緊九月會讀master
會每日拎出街用

讀完之後諗住移民加國
貪asus 有2年全球保

呢部夠唔夠用?

屋企用外置keyboard 同插mon
唔打機
會睇Netflix

本身有諗過zenbook 但係香港好似得8gb ram

唔該晒
Zenbook i7咪有16GB Ram

Ryzen新文書機就黎賣街,宜家一係唔好買住,一係買intel

最高budget?
Budget 8000到
多少少都ok

唔急住要而家買
七月前入手都ok

原來就嚟出新ryzen 文書機
咁我會等下

唔該晒巴打
咁ram 32gb會唔會好啲
人地2tb ssd
G15輕d樣冇咁gaming有出廠較色
Cpu gpu w數低d
要19k
Yes,
最低限度,Helios 300 換做32GB Ram都夠做,又可以慳啲錢

如果追新嘢,一上就G533 / GP(平啲) 呢啲機
咁等下啦,7月乜都有
* P.S. if FHD144 (45%NTSC) 冇出廠調色
https://www.eluktronics.com/MECH-15-G3
13xx hkd運費送到香港
英森見到QHD 165Hz但係 3070 只可以配Ryzen 7 5800H
5800H啱架啦
反正散熱問題, 都推唔曬5900HX (當然有點都好啲)
呢啲薄機5800HS+3070MQ已經啱啱好,效能未至於太差,但唔會過熱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞