Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (57),新手請睇下#1-2

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
「2月21更新,少量Gaming新機」

新手開post,有錯請屌
呢到主要討論:
1)Notebook資訊
2)解答買notebook問題 (例如保養問題, specs)
3)香港/網購Notebook推薦
etc.

麻煩睇#1-2先,Thanks

唔會阻止你純討論,但其他人未必Like同避免大家鬧交,所以呢到禁支那機,支寶/京東!

——

1)
推薦型號:

(冇Lenovo,冇支那機!)

!!!每個型號嘅規格都會有唔同!!!

!!!價錢大多以香港價錢為參考,個別為外國!!!

啲機未必十全十美,未必個個都啱下面只係嗰個價位做得比較好 / 抵玩 / 大路嘅機

覺得係打手嘅 / 有不滿,請過主!

Intel (11th G系/10th H系/11th H系)
ix-11xxGx / ix-10xxxH

文書:

<$7000 :Vostro 5000系列,Inspiron 5000系列
<$10000 :Swift 5,Prestige 14 EVO
>$10000 : XPS 系列,Zenbook 系列,Prestige 系列,Summit E系列,Stealth 15m

Gaming:

<$8000 :請睇AMD
<$11000 :Triton 300 (GTX16),Helios 300 (RTX20)
<$15000 :MSI GP,Triton 300 SE
>$15000 :MSI GE,Aorus G 系列,Aero 系列

Creator:

>$10000 (休閑、中度創作):XPS ,Zenbook ,Prestige
>$10000 (中、重度創作):Creator 系列,Aero 系列

AMD(5000 series)
Rx-5xxxU / Rx-5xxxH

- 以下都係AMD 5000 Version,會同Intel有出入!
- Ryzen 4000系會另外標明

文書:

<$7000 :Swift 3 (R4000)
<$10000 :Envy x360 (R4000)
>$10000 :/

Gaming:

<$8000 :Tuf A15 2020 (R4000+GTX)
<$11000 :Eluktronics RP15/17 (R7-4800H/3060MP/QHD)
<$15000 :Zephyrus G15 (GA503),Strix G (G513/713)
>$15000 :Zephyrus G14,Zephyrus G15 (GA503),Zephyrus X13,Zephyrus Duo SE ,Strix Scar (G533/733)

CPU Level (殘體字!)
只供參考

-之後更新-

——

2)
平價區(<$4999)
- 價錢反映質素

- <=$3999 Budget一係買iPad,一係唔好買

i5 - 11代:
Vostro 14 3400 / 15 3500

——

3)
熱門伏機List

散熱差、QC/造工差、Overpriced等等

——

4)

-麻煩問之前有啲Google/YouTube 有嘅資訊就搵咗先

-打低:用途、Budget、心水型號/牌子 etc.
比其他巴打知你需要乜,我哋先幫到你

打機:麻煩比埋Game名,e.g. LOL/R6/AC......,唔同Game嘅硬件需求可以好大分別!

唔該 / Thanks 都冇,唔會有人答你同幫你
香港行貨購買指南及
網購香港保養提醒!

因為冇人睇#1

Acer:
-香港: 腦場
-Amazon: 冇保**

ASUS:
-Amazon: Sold by amazon 等可靠銷售商*,有1年香港保^(Global)

Dell:
-Dell HK: 成日有promotion,可以另外問CS拎優惠
Model & price: https://www.dell.com/zh-hk
-Dell US: 官網買有全球保,自己加錢轉Premier 國際保養Plan (Global)
-Amazon: 正常係冇保

Gigabyte:
-香港: 只有個別舖頭係經銷商
Model & price: https://gaminghk.com
-Amazon: 只限Sold by amazon ,有1年香港保^(Global),條款Gigabyte 官網有寫

HP:

MSI:
Model & price: https://hkstore.msi.com

* 可靠銷售商:Amazon US,UK (Sold by amazon) / ASUS Official websites / Dell US

**冇保: 指香港不受保,但閣下可自行承擔風險寄回購買地作維修(唔同廠,唔同處理方法)

^(香港購買嘅行貨為兩年)

!!一切以維修中心/代理為準,以上只是綜合師兄經驗/查詢代理/產品官網!!

!!係Amazon買,記得揀Sold By Amazon!避免買Amazon其他舖!!

注意以下舖頭/網站:

Bestbuy 冇香港保

——

外國火牛買到返黎唔啱插,點算好?
-出深水埗配米奇頭嘅英式三腳插頭線,再駁返去跟機變壓器

-新款type-C一體式火牛:用轉插 / 配過個夠W數支援PD充電嘅火牛

——

外國網購,Window轉中文教學
https://www.youtube.com/watch?v=ramLrC25wDI

——

~
1)intel 11代H系

2)RTX3000 mobile
Laptop GPU (30系卡),日後只標明 “Laptop GPU” / “mobile GPU”,official 冇再分Max-Q / Max-P

3)AMD 5000 mobile

上面3樣賣街有現貨起碼4月,早買早享受,遲買平幾舊~
g15會有2k版?
其他機會唔會之後出返正常mon版?
Hello 想問下6000-7000 budget左右
想買個notebook耐用同可以打到機既(LOL/warcraft)
有冇推介 唔該
問左好多間
包括專賣店都話唔會
Rog專門店表示當然比得起錢可以訂一部特別版
但價會再貴過普通版
G15有
其他機eg A15/Strix G應該就冇
Amazon A15
Helios 300 15.6
I7-10750H / 16 / 512+1TB / 2060
腦場$9xxx-10000

上個post#930問過 你話唔洗追30系機因為加得少少好廢
筆直11000左右唔拎出街 得閒玩下steam game
但屋企人想知道多少少
我追左你幾個post
咁如果AMD就4900HS 搵返post好似見你講10750H overall輸 gaming贏少少?

但AMD U堆laptop好似貴過intel咁?
一去就G15 一係TUF冇HELIOS300 咁好?
唔該晒之鬼巴打
上個post有清話flow x13已經見街,
想問個價係唔係都係fortress個價,有無見到32G版呢
R9-4900HS / R7-4800H / R7-4800HS Overall 贏i7-10750H
4900HS gaming ~= 10750H,係4800H/4800HS先輸啲

上代AMD 4000平過intel 同級機,只係舊20系 (Helios)清貨先平啫,同埋Ryzen 9點都貴過i7

A15只買1660ti/1650,舊G15 散熱差+mon廢

總括黎講要正常Mon,散熱合格,足保養 > Helios 300
唔介意廢Mon,要再平啲 > Amazon: A15 (R7-4800H+1660ti)

舊G15 GA502,不了
公價,腦場有現金價

32GB Ram得頂配Ryzen9有
之鬼巴,想請問Eluktronics可以點人手??有國際保嗎?
多謝鬼巴建議 已開心使用中
Pavilion 不了,伏伏地

要15”? 10K內?
邊會有國際保
得RMA

上次睇過,佢好似多咗international shipping,你check out 有得揀,運費另比
thanks
想要i7 & 可以加ram 既
mon 大過14吋,輕薄
想請問下咁多位巴打
10k左右筆直
做文書野 睇吓片 會玩下steam休閒驚Ratropolis之類
希望輕同薄 會經常帶出街
有冇咩notebook推介 唔該晒
唔記得講 希望15吋左右
intel tigerlake u / amd ryzen 4xxx + mx450
經常帶出街 2kg 左右有
zephyrus g15, MSI Gf65
多謝之鬼巴
唔好推人買垃圾GF得唔得?
仲有舊G15 又係廢,新嘅10K都買唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞