被大陸用語取代嘅詞彙

1001 回覆
1490 Like 31 Dislike
克隆
其實優化係optimize嘅中文 個人覺得冇問題
TVB新聞都播好多大陸字,「走紅」、「視頻」
高度關注
打造又真係冇乜好講嘅

不過優化 好似≠改良同埋改善

優化嘅感覺好似要整得再好啲(本身都冇乜缺點),例如要優化一個設施(本身已經好好,但可以再優化)

改良就係一樣products有flaws要整返好(出第二代嘅概念)

見到有巴打講改善,呢個仲差得遠,改善嘅範圍太廣:性格、品德等等,但係我哋唔會講優化一個人
問題就係宜家中小學中文作文,你寫「視頻、一會兒、小三」唔會俾人當做口語(但實質係普通話口語),但你寫「條片、一陣間、二奶」就要即刻俾人打交叉,話係太口語咁話喎 (但實質係粵語書面語,新聞台會用嗰種粵語 formal 口吻)
手提就手提啦 你老母手機
長知識了

學到野
你講緊嘅至多係enhance
optimal 係最佳
視頻呢個詞真係極度大陸 連台灣都係講片既
因為係比較早入侵囉
視頻真係屌佢老母
好好哋講影片唔得?
顏值
激活好似唔關事,係蘋果搞出嚟嘅術語,以前用iPhone 2G就已經有iTunes 入面就有激活一詞,同拷貝一樣,又係蘋果搞出嚟嘅果式中文

綁定都印象中又係果式中文出現
好地地有裙腳呢個term 唔用
仲有賤男賤女變晒做渣男渣女
乜鳩野都用個「發」字,發貨 發信息 轉發
但係啲人話asso係後門狗嗰啲,又唔係憑人事關係㗎喎
問題係佢enhance 也用優化,好似改善係好負面咁
Optimize 同意講成完善但唔好用最佳化。最佳化、老年化、xx化都係大陸喜歡直譯英文嘅講法
商品性價比高有時未必係平,同抵玩有啲唔同,所以個人會兩者都用
二三十年後,會唔會啲人又話會今時今日嘅TVB新聞都用呢啲字,所以冇問題,唔關大陸事
充電

用咗有寶?
拍係tap
刷係swipe
兩個唔同嘅動作
三觀
價值觀就價值觀啦
可以參考下!

溫佐治說,其中一個香港人使用得最多的大陸官方套語,就是「優化」,「聽到悶,每次講一件事由差變好,就一定係『優化』,全部跟大陸。」事實上,在香港我們可以說「改良」、「改善」、「提升」,都是「優化」的近義詞。

https://hk.appledaily.com/lifestyle/20200531/NIOVBYNVVWMLE2IUESL3WVVUMI/
顏值
啲地方名仲要轉晒大陸譯名 明明有香港譯名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞