被大陸用語取代嘅詞彙

1001 回覆
1490 Like 31 Dislike
大媽應該係新本地詞彙
……覺得?
有鬼,大陸用公交車
以前香港用link埋一齊
手提 變 手機
打的好似係香港傳上去再過返黎
個時9 幾年得我地講

利申: 老餅
咪係,都唔順口
嫩草=小鮮肉
戇鳩一隻,想引起互相鬥黃
視頻係蝗語,影片係書面語
咁清楚都拉埋一齊講

依你嘅弱智邏輯,中共=中國文化
咁你唔好用中文啦

Blocked
優化係廣東話應該都有

https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/1874627/%E3%80%90%E4%B8%96%E7%B4%80%E9%9B%A3%E9%A1%8C%E3%80%91%E3%80%8C%E5%84%AA%E5%8C%96%E3%80%8D%E6%98%AF%E5%8E%9F%E7%BD%AA%EF%BC%9F%20%E7%B6%B2%E6%B0%91%E8%AA%8D%E7%9C%9F%E8%A8%8E%E8%AB%96%E3%80%8C%E5%84%AA%E5%8C%96%E3%80%8D%E4%BB%A3%E5%90%8D%E8%A9%9E

只係大陸係又優化唔係又優化

優化係基於好既方面(簡稱做好野)

改進好野就叫優化

改進差野叫改善/修改/更改/改正

應該係咁樣?
手機
新春
Hong Kong 變 Xiang Gang
意外同事故本身係2個用法
accident 同incident
上面有ching解左啦,叫抵屌呀,好明顯個sales係台灣人
最佳化呀柒頭
xxx既節奏,懷疑人生,xxx睇我打唔打死你,仲有好多類似,呢d全撚部都係,係連登見好多,完全冇人屌
優化
連登不嬲多弱智仔,00後啲戇尻仔未接觸過以前香港啲用字,就乜尻都話係匪語,一班井低之蛙。
睇怕連九方輸入法,佢地都會當係大陸野
咁電腦野係臺灣發達好多,跟臺灣都冇乜大問題
小店
冷處理
打滑
消毒酒精 取代左火酒
(建築)地盤 =>工地
耳筒=>耳機

以上兩個 term 右邊嘅原本只係我讀煲冬瓜時聽到,但而家大家都成日見/用
攞少少時間搞清楚啲concept好冇
用漢字唔等於用中文
佢係用漢字寫粵語噉解

同埋佢只係講事實啫
都2020啦 唔好呃自己書面語同普通話有咩分別
書面語=written mandarin 普通話=spoken mandarin
而我地係處於口講母語手寫外國語嘅落後階段
「食相難睇」
大家有咩comment?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞