被大陸用語取代嘅詞彙

1001 回覆
1490 Like 31 Dislike
Push
係大部分,但唔係全部
書面語還書面語,北方口語還北方口語
好多人覺得直接攞北方口語入文就當左係書面語,其實係錯
例如北京話「咱們」同埋個堆兒化字已經唔係書面語,根本唔應該當書面語咁入文
書面語只係一份文本,比大家講唔同方言既人都識睇識寫,所以其實都係有佢既規範喺入面,而唔係你求其一個方言寫入文就當左係書面語
頭先行super 有個幾歲細路仔講巧克力...
付款 支付
網課
例子:
幫間屋搞清潔/衛生---->抹野/洗野/執屋
PUSH
cost performance = 抵屌?
唔係Exactly同樣意思喎
唔關錢事既話我鐘意學術地講性價比/cp值高唔得?

我真係出世就講性價比,抵屌/抵玩反而係後尾先學
唔係想彈你,但我真係驚驚地
因為韓國初初都亂曬大龍,香港受唔受得起呢番改革
吃貨
渣男
顏值
打個X折間唔中都聽到
但係就咁打折/打X折真係少
我就講開「畀」個折頭你
但係「書面語」呢樣嘢同「女權」差唔多

的而且確,現實中小學老師唔會交叉你寫北方口語,但係就會交叉你寫香港話。

你點定義都冇用,個話語權唔喺你到,而且現實的而且確係"書面語=北方口語"
真接話親人未能聯絡十二名港人,我只靠舊記憶去判斷係定唔係,否則要去番看九十年代報紙
大媽->師奶
顏值->靚?
小鮮肉->後生仔
可唔可以唔好再用大陸⋯ 你應同佢地係同胞先至會講大陸

中国,鄰国,支那都可以
十年前去中國時第一次見到呢四個字, 心諗up mud 9
打的同截的士意思好似唔係太一樣喎
出門在外嘛,出佢老母行咩on99
只要用個抵字,後面抵食,抵玩,抵買,抵屌已可以清楚表達性價比
又唔使100%斷哂嘅(?)
例如好似啲動物名咪盡量用返粵語本土詞彙噉囉...

但係都唔知有冇呢一日,粵語詞彙消失得太快。
宜家香港人講嗰種廣東話,只係得返個殼,冇哂內籠啲木土精髓。

五年之後香港廣東話會變成點,其實可以參考下宜家廣州嘅情況。

「吧」當做助語詞用都夠膽死
渣男
我會講飛的
好撚憎聽到一步到位、一藍子、方方面面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞