被大陸用語取代嘅詞彙

1001 回覆
1490 Like 31 Dislike
依加連新聞都會調倒D詞語黎講 好撚ON9
綁定應該用咩
香港粵語應該係叫冇咗聯絡/斷咗聯絡?
同意,香港中文師乘宋明清,用字要簡而精,如果完善和最佳化,一定寫完善。四個現代化、一孩化、老年化全是歐化詞語
「巴士」反而大陸都用
我又唔係支那人支那圈點睇關我撚事咩支那仔
公認公認,一堆支那人圍爐打飛機都算公認既,10幾億人嘛
問你點好又答唔倒,問你點解好又答唔倒,答啦柒頭
戴定頭盔先,咪亂開地圖炮屌我
我覺得 綁定 呢個字譯得幾好,食正英文發音binding之餘又keep到個意思
其實香港不嬲都直接用失去聯絡
係呢幾年唔知點解會用支那一樣縮寫左
以前香港人不嬲用開「你 lai1 ki2 啦(你LI-KE啦)」
我真係俾你激活(激到翻生)
對香港人嚟講係書面語,對中國人嚟講就係口語,香港都應該有白話文運動。
大家都係普通話
所以容易互相影響?
手遊
香港人母語係廣東話,但係寫作文就要同人鬥寫北方話,仲好意思爭正朔?唔明中國人同台灣人公認中文好(北方話好)有咩問題。

真香港人係會覺得北方話關我撚事。
正如香港人天生係粵語文學冠軍,點解你要同支那人同台灣人爭北方話文學冠軍?
打機睇攻略見到
我哋而家進行一個攻擊嘅動作
屌,而家攻擊就而家攻擊啦
又唔可以咁講,有啲書面語同廣東話分唔開溝埋曬,
打個比喻,「嘢可以亂食,說話唔可以亂講」嘅「說話」係書面語,
但支共借啲意扮書面語滲啲滲啲落廣東話度係有發生嘅,正所謂側側膊唔多覺,
我認為已經無可避免,只要支共仲喺左緊,就算獨立咗都死得
yes
其實全部書面語都係, 根本就係北方口語
性價比高唔代表平貴又可以好抵屌
正確!你嘅愛滋病毒測試呈陽性反應
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞