被大陸用語取代嘅詞彙

1001 回覆
1490 Like 31 Dislike
藍屏 分屏
好似由iPhone開始,就唔叫手提電話了
依家十個有九個都叫手機
咪柒啦

顏值
利申:我會叫直接叫電話
吧 wtf
通常係「吧啦」噉用
望就望可以平穩漸進
唔可以嘅 日後就唯有用英文
呢個好多時用起上黎都帶點諷刺
例如:要不是xx照顧你們
cost–performance ratio譯做抵屌
小弟真係見識少
包包
核酸
打機skin叫皮膚 真係屌你老母
想問下叉電同充電嘅分別
叉電就好香港人啦,但充電又好似一直有人用
nucleic acid直譯姐
充電寶呢個名真係好撚on9
充電90年代初都有電視用
充電寶on9就梗香港人叫尿袋奶媽等等
但就咁用充電兩個字呢,香港係有叉電定充電先定兩者都有一齊用,只不過俾充電寶影響令人唔想講充電
音頻
應該係錄音/聲帶
啲大陸字最鍾意乜頻乜頻 真係好撚哽耳
官方用小區
業配
三小
靠北
母湯
傻眼
嘴炮
屁孩
GG
咁個時Apple繁體中文係要咁譯,你拎windows出嚟係咪on9?

激活一詞起香港出名係因為iphone之後先紅,個時iphone 2G同OS1.0根本無考慮打入亞洲市場,個時係OS2.0同iPhone 3G出世,3hk自己將iPhone 3G帶入香港,個時香港apple仲未有正式官方銷售同代理,3hk係佢第一個iphone官方銷售點同比佢打理,2.0起未完善嘅繁體中文下係咁譯,個時嘅iphone 2G,水貨3G呢啲有sim Lock 須要官方sim卡,貼片或OS2.0之後出現嘅jb先做到呢個當時apple譯叫激活嘅操作,做呢個激活之後先可以用網絡,亦都係咁香港好多電話舖貼代激活,激活服務,JB等,好多個時用呢啲水貨嘅人就清楚「激活」呢個詞點解會流行就係因為apple當年嘅狗屎中文

當年2008年android1.0連中文都無添,到之後1.5cup cake之後開始有同apple一樣有奇奇怪怪嘅狗屎中文由smartone引入HTC Magic 同之後嘅Hero,到moto里程碑先有多人認識Android
咁即係唔係apple 造嘅字啦
顏值
屌那星最撚憎依個term
靚仔/靚女咪得
乜撚嘢顏值高
係,因為正名智能手機(smartphone )太少人叫,當年佢做到嘅功能比手提多,可以上網睇地圖裝app,為咗同手提呢啲比較單一嘅功能電話做分別所以慢慢出現手機一詞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞