買電視機 / 換電視機 集中討論區 (23)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
OLED唔夠光技術層面可能係啦, 但實用層面可以係相反
自己感受日頭開曬窗簾都還好, 夜晚熄曬燈想話享受戲院效果, 原本夜晚場景一轉變日頭就RIP eyes
好難想象1000+nits會唔會等於直視太陽極速青光眼
唔明
太陽>10000+nits
無野了 問左盛澤 唔夠位擺x9000h
咁得番q80t簡真係
想問下如果本身部機有Dolby Atmos 但用緊條舊soundbar係冇
用soundbar出聲 係咪即係用唔到Dolby Atmos個功能?
唔明

電視有Atmos,Soundbar冇Atmos,應該用唔到

就算電視喇叭出到Atmos都冇效果啦
比喻姐
咁暗個環境突然1000nits省埋黎都幾係野
尋晚Hobbit睇Tauriel突然開始發光呢幕係唔可以唔遮眼
https://www.youtube.com/watch?v=X7Kb3VAEtiY
段片冇HDR喎,都唔光
即係我要用到個Dolby Atmos功能
就要買個一條新既soundbar 係support Dolby Atmos 既?
我冇乜研究呢d 希望唔好介意
yeS
我睇既係UHD BD+HDR
Netflix個Atmos電視都係將訊號經HDMI傳比Soundbar去解碼再輸出,電視本身冇解碼

所以有些舊型號電視睇Netflix都可以有Atmos,Netflix app支援到,電視又有HDMI arc輸出到就ok
噢Fuck You

用咩電視咁巴閉
同感
有啲HDR片最光嗰下我都會避
我而家駁soundbar係用光纖線連 冇用hdmi連 會唔會有影響?
光纖出唔到Atmos架
唔準避,要1000nits直望
咁就慘了 而家三個hdmi頭 駁ps4 電腦 電視盒 各用左一個
你想換電視?
LG CX姐, 得700nits,已經要遮
唔夠光,換Sony Z9G 8K 4000nits
唔想英年早盲
準備狗衝 sony 9500H
有咩要注意?
為咗個one connection box揀Q95T會唔會好不智
因為電視想掛牆 又唔想見到咁多線
另外熄問下電視掛牆會唔會影響個喇叭啲聲? 當我用本身內置喇叭
買行貨?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞