買電視機 / 換電視機 集中討論區 (23)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
水貨冇Q95T架
QLED係咪即係LCD?
YES

QLED只係 LCD面板 + Quantum量子點FILTER + LED背光
明白,你覺得我博Samsung機會update改上面問題,定直接買LG機好?
你想買LG咩機?
LG D LCD機畫質唔掂, 行貨又唔平, 水貨冇人入
LG OLED機唔係OVERBUDGET嗎?

咁咪即刻冇哂選擇
唔想sony水貨又唔想LG個部低spec機
用內置app睇YouTube同Netflix有無問題?PS4有問題即係PS5都出事?師兄你係行機定水機?咩model?
咁如果唔強求廣角呢? 有咩水貨選擇
行貨Q80T應該有廣視角FILTER, 不過沒有65", 睇你死未

大陸水貨Q80T CUT左廣視角FILTER, 但係有65", 問你死未

一係改買55"啦

Samsung 55Q80T 行貨 ($11300), 估計行貨應該有廣視角FILTER, 建議你如果有興趣買就去鋪頭睇一睇實機

Samsung 55Q95T 行貨 ($14680), 肯定有廣視角FILTER

LG 55" OLED TV CX OLED55CXPCA 水貨 ($12580), OLED可視角都係無敵
唔強求廣角, 有以下

Samsung 65Q70T 水貨
$7500
1. 100HZ 廣色域量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位夠黑, 顏色更豐富, 可視角差D, 畫面順暢
2. DUAL LED 背光增強對比, EDGE LED
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR / AV AMP
6. Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM

Samsung 65Q80T 水貨
$11800
1. 100HZ 廣色域量子點 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位夠黑, 顏色更豐富, 可視角差D, 畫面順暢
2. 直下式48分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR / AV AMP
6. Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM
即係用嚟睇tvb最好都係Samsung?
水Q80T
我睇內置netflix 睇d marvel片 又唔多覺有殘影
但打ps4 fifa /pes
(每次開波/龍門球/角球呢d位 就會lag下, 但講緊offline打 都會有殘影

駁nowe 睇4k波
(一到長傳/高波跌番落黎果下,d殘影就明顯到呢

外國有新firmware update 但香港唔知幾時有
暫時見到話update完 有改善到問題既......
https://www.avforums.com/threads/samsung-2020-qled-series-tv-motion-judder-stutter-frame-rate-firmware-bug-glitch.2311975/page-40
咁慘情...我仲想用黎打ps5
你部Q80T玩PS4其他game有無問題?
知唔知個bug無咪Q80T先有,定所有2020 QLED機都出事?
我好少玩其他games
但睇外國果邊 就好多人都有問題
認為大家買Q系前 要睇左外國個samsung討論區先
https://eu.community.samsung.com/t5/tv/bd-p/uk-tv
不過我諗等update番 firmware 冇曬呢d問題
部Q80T 都係一部好機
因為d色水真係好靚
好啦 咁我諗我都係扑鎚部Q70T,因為LG OLED CX貴好多
巴打 請問q80t啲聲係咪好正?
企硬65"
可能都係揀唔要廣角算
唔該哂巴打
廣角係咪即係斜斜地睇都睇到?
播4K wallpaper engine
冇廣角斜斜地都睇到 不過快D開始變暗
可以上YouTube睇下片睇下需唔需要
咁都可以接受既 我飯台用吧台背向電視 應該都唔會打斜睇 2米梳化對電視斜極有限
我比較過價錢應該會揀盛澤,但google盛澤出黑店熱門搜尋,有無人試過出事?
用嚟睇TVB間間都差唔多架啦, 係LG差D姐
我依家都係想睇下Q80T個喇叭有幾勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞