買電視機 / 換電視機 集中討論區 (23)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
想問Sony KD-43X8000D/E/G
三個型號有咩分別? 我睇規格好似除左佢本身大細差幾個cm 之外無乜分別 求ching解答下
同埋我遲買埋ps5玩 除左依三款有無其他更新既款(5000筆直左右)
Sony KD-43X8000D 2016年機種
Sony KD-43X8000E 2017年機種
Sony KD-43X8000G 2019年機種

以上3款都已經停產, 買唔到

Sony 43X8000H 2020年機種
$5690
今日裝咗q80t,so far so good
另外我見reddit有人講過***出咗firmware update去fix 咗個bug
目前使用無乜問題
想問X95h 冇vrr allm hdmi2.1
其實會唔會影響打ps5?
我估呢幾年都未打有game行到4k120 + ray tracing
我行到4k60就得 我打得唔係好講究
但求唔疾唔掉幀

X90h打機係好 但畫質真心差
想博下X95h
thx
巴打, 你部電視有冇試過系統更新?
有其他巴打見reddit有人講過***出咗firmware update去fix 咗個bug
SAMSUNG 55Q80T水貨?
聲畫正唔正?
有冇試睇波同hdr game mode呢兩個大問題?
X9000H未去到畫質差下嘩

ALLM其實係自動開GAME MODE, 呢個功能應該X95H都有, VRR PS5未必支援, VRR只係減少極快動作時個畫面撕裂感

如果行到4k60就得, 咁就梗係屌屎忽都上X9500H啦

疾唔疾掉唔掉幀唔關電視事, 係睇PS5

我都覺得唔降畫質, PS5根本唔夠力行4K120, 要降畫質先行到我不如打PS4
啲外國巴打有冇話更新完冇事??
我冇睇reddit, 英文差, 個介面難用
現在買電視都要咁高學問
剛上網CHECK, Q80T可能好快有FIRMWARE UPDATE
建議間唔中用電視CHECK下更新

Q80T 香港版/大陸版最新FIRMWARE係 v1403.1 (Nov 12. 2020)

Q80T 外國版最新FIRMWARE係 v1460.9 (Dec 7. 2020)
- Improved usability
1. Improved picture quality
2. Improved browser performance
3. Improved app performance
4. Improved stability
5. Improved usability of input devices
Firmware Update Improves HDR Game Mode on Samsung Q90T QLED TV
https://www.youtube.com/watch?v=H9cOi6uc5c4
多謝 過幾日買部先
剛上網CHECK, Q80T可能好快有FIRMWARE UPDATE
建議間唔中用電視CHECK下更新

Q80T 香港版/大陸版最新FIRMWARE係 v1403.1 (Nov 12. 2020)

Q80T 外國版最新FIRMWARE係 v1460.9 (Dec 7. 2020)
- Improved usability
1. Improved picture quality
2. Improved browser performance
3. Improved app performance
4. Improved stability
5. Improved usability of input devices

巴打唔好放棄~~
你想好你既55Q80T未?
價錢都傾埋 差pay
$6780 有55"高階4K TV
巴打我想問43x8000E同w66F有無話邊部好啲
差唔多價係咪新啲w66f)好啲?
重要32‘’ 1080p一野升上黎
謝謝你
SONY KD-43X8000E係2017年機, 現在買唔到架啦
SONY KD-43W660F係2018年機, 仲要係1080P, 現在買唔到架啦

巴打係咪一定要$5000以下BUDGET?

SONY入門係KD-43X8000H ($5690)

一係SAMSUNG啦, 冇呃你, 入門機係SAMSUNG機種比較好
Samsung 43TU8500 ($4480)
1. 50HZ 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6500:1), 黑位夠黑, 顏色更豐富, 可視角差D
2. DUAL LED 背光增強對比
3. 有AirPlay
4. TIZEN OS系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR / AV AMP
我以前37" 1080P 上 4K 都好大分別
呢個post入面講既價錢係邊到搵?
見係平過官網價
官方promotion禮品係咪都包埋?
感覺巴打
最希望佢搞掂睇波stuttering 呢個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞