買電視機 / 換電視機 集中討論區 (23)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
本身諗住買49”-50”,如果55”就真係要度吓屋企放唔放得落先
btw 唔該巴打
Samsung 50TU8500
1. 50HZ 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6500:1), 黑位夠黑, 顏色更豐富, 可視角差D
2. DUAL LED 背光增強對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR / AV AMP
6. 新款REMOTE

如果介意5年保養就PANASONIC, 畫質同TU8500相近

SONY果部X8000H用IPS PANEL, 黑位好差, 唔推薦
咩settings都試過啦巴打
唔好再推Samsung 2020年果堆電視啦
外國既苦主posts多到
而家只希望之後有update fix番呢個問題
唔該巴打我落av outlet 睇下先
現在新機窄邊框, 有機會可以放到既

SAMSUNG 55Q80T
122.76CM x 78.34CM x 25.58CM (闊x高x深) (機身連座檯架)

SONY 49X8500H
109.8CM x 69.9CM x 27.9CM (闊x高x深) (機身連座檯架)
想買三叔q95t

其實同其他舊款有咩唔同
例如q80r

本身打算買lg oled 但驚好快玩完
OK, 我唯有推番SONY

SONY又唔生性, X80H, X85H用埋D廢IPS PANEL

X90H又特登唔出49", 迫人上X95H
巴打, 有其他巴打反映SAMSUNG 2020機有畫面殘影, LAG機問題

如果你想黑位好D, 就轉買Panasonic TH-50HX700H

如果你想用ANDROID TV系統, 就SONY X8000H
準備繼續做勇士
入埋q60t 水貨 soundbar
Q95T係2020款 旗艦LCD
Q80R係2019款 高階LCD

Q95T光度高D, 直下式背光分區數量多D, 對比度高D, 光暈少D, 黑位更好
同埋Q95T用ONE CONNECT BOX, 即係好似一個機頂盒咁去接駁其他設備, 美觀D

另外有巴打用緊SAMSUNG 2020電視機發現有畫面殘影, LAG機問題

你提供BUDGET, 要求尺寸, 我再推薦機種比你
想買65" X9000H打PS5

但真實視距得2米係咪太短? wall mount會多10-15CM

thanks!
巴打: 有其他巴打反映SAMSUNG 2020機有畫面殘影, LAG機問題

推薦以下機款給你, 兩部都係49", 都好過X8500H
Panasonic TH-49HX900H
$6860
1. 100hz IPS PANEL, 對比度非常低, 黑位灰化, 可視角高
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 5年保養
4. 有LOCAL DIMMING, 黑位比較好
5. HCX PRO OLED級別影像處理器
6. HDMI 2.1

Sony 49X9500H
$9980
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位夠黑, 顏色更豐富, 可視角差D, 畫面順暢
3. 有AirPlay, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR / AV AMP
6. X1 ULTIMATE 影像處理器
7. 直下式48分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑
8. 光度高, 睇HDR片更真實
9. HDMI 2.0
65吋
想要d好似lg gx系列咁
No gap位掛牆
20k左右?
巴打: 有其他巴打反映SAMSUNG 2020機有畫面殘影, LAG機問題

建議你轉買Panasonic TH-50HX700H
想問samsung冇Chromecast?
咁咪用android手機連唔到youtube睇
巴打, 掛牆我冇研究, 你睇下以下2款是否合用

Sony 65X9000H
$17800
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4800:1), 黑位夠黑, 顏色更豐富, 可視角差D, 畫面順暢
3. 有AirPlay, HomeKit, Chromecast
6. 有HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM
7. 直下式32分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑

Sony 65X9500H
$22580
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位夠黑, 顏色更豐富, 可視角高, 畫面順暢
6. X1 ULTIMATE 影像處理器
7. 直下式48分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑
8. 光度高, 睇HDR片更真實
9. HDMI 2.0
咁想問有冇人用內置now 足球 apps ?
唔經盒
上星期衝左Q80T水,水價轉港區呢個價可以算抵玩,Samsung就係冇 Dolby Vision呢野就係趕客。講真等得就等多年入罪大x9500嘅新model就應該先齊曬章
巴打
你有冇遇過我講果d問題?
小弟舊果部lg電視打ps4都有殘影,其實係部電視spec唔夠勁定點?
上X95H 都唔算大問題,但居然今年top LED model 冇 HDMI2.1 先係原罪
下年X9500I應該有齊HDMI 2.1, 不過價錢始終唔算好平, 我一向都推薦SONY VA PANEL機種

其實IPS PANEL同VA PANEL個成本應該差不多, SAMSUNG入門4K TU7000 3千尾都可以用VA PANEL, SONY係知道IPS同VA優缺點, 佢係特登平價機用IPS, 貴價先用VA, 佢知道IPS個對比度垃圾級, 引人去買VA

而SAMSUNG 就全線高中低全部VA PANEL, 我都係因為VA PANEL先推SAMSUNG

IPS個黑底真係好醜陋, 最難睇果陣D黑位灰到一PAT PAT
我冇玩PS,得部 switch 俾d細路打下機,佢地有得玩就從來唔會投訴,睇波我用另一部電視睇,所以ching講嘅問題我冇遇過
因為X9500H粒MTK CPU唔夠新

X9000H果粒MTK5895先可能支援HDMI 2.1

SONY係咁好撚鐘鍾意特登區分市場, 要打機就X9000H, 要高畫質就X9500H, 一係你等下年, 佢先會下放比部份機種

我估下年X8000I, X8500I都唔會有HDMI 2.1, HDMI 2.1只會下放比X9500I, X9000I, A9I, A8I, Z8I等高階機
可能PANEL係50HZ, 同埋影像處理器冇補幀功能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞