買電視機 / 換電視機 集中討論區 (23)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
唔該哂巴打 獲益良多
交流下姐,我係新手黎
https://youtu.be/ZtZeNP1j9TE

睇黎打機暫時唔建議買Samsung機

最新更新仍然有紫色鬼影
佢話in movie mode?點解唔係game mode嘅
https://youtu.be/zDlWbuxh8J0

各位有興趣買Q70T而又打機既可以睇睇是否OK
想問下有無人用活動式上牆架?
同埋如果上左牆我日日都會拉一拉 個架真係捱到?
我用 55 q70t
有冇人知Sony 電視想掛石屎牆,師父會唔會唔幫你掛
正常固定架上牆安裝會用拉爆定普通膠塞縲絲?
原本諗定要Q70T,睇完你post又心大心細了,雖然性價比好高,但打唔到機

Samsung今次真係超嚴重犯錯,應該趕走好多客
我都唔知SAMSUNG搞咩, 雖然日後軟件可以更新, 但唔知幾時, 平均每個月都更新一次

但係大件夾抵食係得SAMSUNG, 我真係唔想推大陸SONY

你睇下呢條片可否接受

https://youtu.be/zDlWbuxh8J0
想問LG既LCD機係咪唔抵買?
LG唔平加畫面差

LG 水貨都唔平, 平20%左右, 不過佢D水貨LCDTV都唔見人買

例如LG 55NANO86 LCD TV 行貨$10280, 水貨都要$8580
缺點: 低對比度, 黑位灰, 極差LOCAL DIMMING效果, 光度低
優點: 可視角好D, 同埋有HDMI 2.1

我舊時PANASONIC用左9年先壞(2008-2017)

PANASONIC冇水貨.
唉,如果單純睇電視,netflix, youtube呢d Samsung OLED係咪無問題?
NETFLIX, YOUTUBE呢D冇問題啦

現在畫面問題主要出現係駁其他裝置時先出現
啱啱試完隻4K Ready Player One,開咗DV,fast forward/ backward 都無問題喎,我係x700配X9000G
啱啱試嚟又得
奇奇怪怪
any肥 thanks a lot
你會唔會考慮大陸版SONY? 幾千蚊又要大尺寸係得水貨

SONY打機應該唔會有問題, 你接受到水貨缺點就可以

Sony 55X9000H 水貨 (同SAMSUNG Q80T同級)
$5900
<<<接受到水貨缺點就可以>>>
1. 每次開機/轉台,字幕都會變殘體
2. 中國版膠製搖控功能少,冇數字鍵
3. 冇Airplay 2,冇Homekit,冇Chromecast,冇Google Search,冇Google Play Store,有大陸搜尋
4. Netflix,Youtube 鋪頭會裝埋, 你唔重設部機唔會消失, 如果真係要重設, 可以手動安裝番, 不過APP要自己搵同更新, Youtube唔保證登入到帳戶
5. 不能刷Rom,不能改區
6. 可以買個chromecast with google tv ($550)去解決冇GOOGLE問題
7. 應用助手可以允許用家安裝第三方的APK檔案
8. 語音功能暫時只有國語

接受唔到
算啦 睇budget啦 4700買到部55寸 遲下抽到ps5再算 可能到時有firmware update
我以為你抽到先買
咁你等明年堆機款都得
未抽到,但我新屋入伙,未有電視,明年機款幾時出?
呢個就唔係好見到鬼影
所以有時懷疑係咪關設定事, 又冇人比部機我試

重點係佢有打FIFA
我有fifa 我準備買q70t
Sony KDL-32W660G
$3490
1. 有YOUTUBE, NETFLIX, LINUX系統, X-REALITY PRO影像處理器
2. 有HDR

想問問呢隻sony電視裝唔裝到app?例如viuTV, 可以點裝?
我聽住地講就2-3月嗰啲
不過佢地又話Q70T同Q80T依啲機款 明年應該唔會點減價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞