買電視機 / 換電視機 集中討論區 (23)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
thank you ching
係.

55Q70T + SAMSUNG HW-Q60T SOUNDBAR / DENON DHT-S216 SOUNDBAR
1. 計個畫面對角線, 同沙發距離係2米到
ANS: 49"或55"都可以

2. 依家啲電視9成都有得上網睇YOUTUBE/NETFLIX

3. 唔會用黎打機,係咪唔洗揀100HZ用50HZ就夠
ANS: 100HZ PANEL 睇電視/睇片/睇劇果陣畫面都會順暢D, 例如財經台D股價條, 睇波會少D殘影, 100HZ電視機開埋motionflow / auto motion plus等插畫面功能, 可以令畫面極流暢
例子: 你電腦睇一段4K30P既片, 同4K60P既片, 流暢度既分別, 一眼睇得出

掛牆方面要其他有經驗既巴打答
請問梳化電視距離大約2米

49定55吋好?
原來上面答左

自膠
原來pan記無AirPlay
咁最抵玩 係咪***
想買43-50” 上一代機都ok
BUDGET? 要幾大尺寸?
Under 5k
買上一代機 係咪可以貪d 50”
有AirPlay, youtube, Netflix, 黃藍viu都夠
no la
local dimming 先係最大分別
電視唔睇喇叭
要聲好另外再買
我覺得local dimming唔熄燈係睇唔到出有大分別

可能我舊款唔夠多分區

不過直下式光度高係事實
數據上係咁講
始終兩老都係會睇電視,一陣禮拜日睇埋跑馬仲大鑊
上代機好多都買唔到

Samsung 50TU8000 行貨 (50")
$5080
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (6500:1), 黑位夠黑, 可視角差D
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統, 多APP, 有黃藍VIU, YOUTUBE, NETFLIX
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR / AV AMP

特別推介以下:
Samsung 55Q70T 水貨 (55")
$4660
1. 100HZ 廣色域量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位夠黑, 顏色更豐富, 可視角差D, 畫面順暢
2. DUAL LED 背光增強對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP, 有黃藍VIU, YOUTUBE, NETFLIX
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR / AV AMP
6. Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM, 支援PS5
財經, 跑馬, TVB劇集

OLED 三大殺手

巴打可以做OLED測試員
呢個測試好很貴
兩老我諗一日睇兩個鐘三色台咁上下,已經吩咐咗佢地久唔久轉台希望叫得郁
Thanks
不過50” 無乜選擇
43”/47”呢
Samsung 43TU7000
$3880
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (5000:1), 黑位夠黑, 可視角差D
3. TIZEN OS系統, 多APP
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR / AV AMP
5. 舊款搖控

Samsung 43TU8000
$4080
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (6500:1), 黑位夠黑, 可視角差D
3. TIZEN OS系統, 多APP

Samsung 43TU8500
$4480
1. 50HZ 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6500:1), 黑位夠黑, 顏色更豐富, 可視角差D
2. DUAL LED 背光增強對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR / AV AMP
想問每一晚電視熄搖控個power外
仲要唔要關插頭電掣?
因為熄搖控 其實只係待命
有兩老一齊用就買LED啦
我知我屋企人都成日睇新聞台同財經台,所以先買LED最貴果個都唔買OLED
用搖控熄就可以了, 唔需要關插頭電掣

LG OLED 用搖控熄機後會自動進行畫面清洗程序以減少燒印機會, 如果關插頭電掣, 程序就不能運行

另外如果關插頭電掣, 下次開機時間會長好多, 因為要LOAD OS
買電視機 / 換電視機 集中討論區 (24)
https://lihkg.com/thread/2320207/page/1
買電視機 / 換電視機 集中討論區 (24)
https://lihkg.com/thread/2320207/page/1
普通4k led咋
係咪都不用關電掣??
我覺得不需要,搖控設計成咁就預左
因為OLED關係,上年612之前83台已經係部機度永遠消失
因為買機個下我就知唔剷83既話實會比人煲爛
CCTVB劇都還好
83條綠色BAR真係唔撚掂,死鳩硬
想問問意見
我屋企裝修想換電視
預算5500
想買部50-55
因為我Sofa到電視位有3米
大家有無建議?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞