買電視機 / 換電視機 集中討論區 (23)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
聽歌DHT-S216
要出ATMOS - HT-X8500

最好親身出去聽下
有冇人入埋4k player?
啱啱Sony ubp-x700到手
出dv時唔可以fast forward
唔出就可以
咁係咪正常

電視係Sony x9500h
Dolby Vision HDR carries an extra layer of clever metadata that contains frame by frame instructions to ensure the content is portrayed as accurately as possible. Dolby Vision compatible TVs use this frame by frame information from the source to improve brightness, contrast and colour performance. Regular HDR simply sends a static, basic form of metadata that applies to the entire TV show or movie you’re watching.
Dolby Vision 每一格畫面由PLAYER去電視都需要電視去處理光暗, 對比, 顏色, 所以唔比飛片, 以我理解就係咁
理論上只有睇AV碟先會fast forward
我都係呢部,聽日幫你試下
見有個my sony 大賞投
43X7000G $2021
43X8500G $3245

咁平有冇鬼
有冇人知??
我都係咁理解
我以為係低階機先係咁
thanks
好啊thanks
好 唔該晒
soundbar有冇推薦邊到買好啲?
avlife
上年機, X7000G入門機, X8500G中階機, 好多部都有不同程度既死點, 保養又得1年, 唔算吸引
ok
行9000
今日試咗用55Q80T(水貨)黎睇戲、睇波同打PS4
利申返先我個firmware 係1403

睇戲方面整體上都無乜大問題,只係個畫面唔同模式個光暗度都有唔同,唔知係咪唔習慣定係部機問題,一睇親啲較為低清嘅片近啲睇就會覺得有好多雜訊,尤其一啲比較暗嘅位。但光位細節好清楚,睇netflix套返校個女主角塊面會見到啲毛孔好撚粗,岩岩巉巉咁。咁當然可能係網速或者條片真係咁低清,聽日再試下其他setting先 聲都好大,中高音還好,但低音同音域真係差少少啦,播鬼片無咗嗰個恐怖感。

雖然我無睇開波,但都借咗個fd個nowtv ac嚟試下 雖然最高都係1080P,但我反而覺得睇波好似無睇戲咁多雜訊,好光好清。至於各位巴打擔心嘅鬼影問題,我試過用標準同動態模式去睇,我個人覺得動態個鬼影位會較少同無咁明顯。整體上我覺得無咁大問題,過幾日搵個fd試下先

至於PS4個表現就真係。我插部PS4落HDMI 4 (有2.1) 打咗一陣Watch dog legion ,發現當我個視角(粒蘑菇制)一轉嘅時候明顯會見到個天有鬼影,而且嚴重過睇波,轉多陣都頭暈,熄咗遊戲模式會好少少。但畫面都算細緻同清晰,尤其開咗HDR之後會明顯睇到個分別
無PS5 試唔到

整體嚟講睇戲係無得輸嘅,但打機為主嘅就可能要考慮下買唔買啦

大家有咩想試可以講低,我再去睇睇
本身重諗住為左ps5而買佢
依家你講到咁真係要諗諗
睇黎Q70T都夠
YAS-109點睇
有Alexa
YouTube有無片可以睇到d鬼影係點,我想要黎打機
x9500h對我嚟講太貴
但p記依部apps會唔會好少?
係啵 Q80T啲聲聽落掂唔掂 ?
喇叭好大聲,我開到16已經開始覺得太大聲
中低音色幾好,細節尚可,一般聽流行音樂應該無乜問題
低音較為薄弱,音域亦都較窄,聲音分離度唔太足夠
但普通睇戲同打機係夠的,有需要追求低音可以考慮買soundbar
P記App相對Sony,Samsung會少D,但係主流串流App應該有

如果覺得X9500H太貴,可以買番X8500H
我依家就係煩緊買Q70T好定你依部好
前者我好似唔夠位擺soundbar 後者反而夠 但over budget

你打ps4 d game嗰陣 有冇話聽槍聲腳步聲嗰啲準唔準?
Samsung game mode成日都有d問題嘅
上一代就HDR完全唔掂(好似無左local dimming咁), 今代就有鬼影
真係麻煩巴打你嘅耐心講解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞