買電視機 / 換電視機 集中討論區 (23)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
係呀 依家就係煩緊你講嗰個喇叭輸出
因為我地都係睇戲打機多 我見佢q80t又寫到有環繞功能好似幾正
不過都係依兩部二簡一架啦
不如可能我接受琴佢hdr10+
是關我係1080p升上黎
我無你地啲色準睇得咁pro
1. 如果你會買其他牌子靚SOUNDBAR(例如JBL BAR 9.1). 就入Q70T啦

2. 如果你會買SAMSUNG SOUNDBAR (HW-Q70T或以上). 想用埋Q-SYMPHONY就入Q80T啦

3. 如果你唔會買SOUNDBAR. 就入Q80T啦
1080p升上黎, 畫質會有明顯分別
Q70T嗰個支架搞到我擺櫃都係岩崎好貼邊咋
Q80T就好啲 變左一個長方形座
Soundbar會加應該都係後話 我諗都係Q80T先
不過依啲聖誕前日子會唔會有特價架
想喺盛澤買
水貨仲要特價

蔗渣啦
差唔多啦~
Hdr10+ 要hdmi2.1用到, Dolby vision唔洗
D片商就算想用hdr10+都要等起碼5年hdmi2.1普及啦

尤其係而家 Apple狂推 Dolby vision,
iPhone 12影出黎既片已經係 Dolby vision
唔買 Samsung電視既人只會越嚟越多,雖然巿佔仲會係第1
年尾係咪通常會特價, 出2020年款電視, 考慮緊samsung Q60T/ sony X8500H/9500H, 到時睇下價錢再揀
大特價通常要2、3月,當然之後4、5月會仲平,不過到時啲款會開始斷
因為係VA panel?
電莖mon主流係IPS唔係冇原因
應該唔關事,Sony高階都係用VA
我一月尾入伙
想問下 sony x9000H 55 同 Samsung Q80T 55 邊部好啲? 主要睇YouTube 睇下戲 玩Ps5
建議Sony 55X9000H
其實新年前後實有減嘅,不過無之後咁多咁解,同埋有需要就買啦
其實真係幾吸引 但你講先講第6點同第9點真係
如果比盛澤搞 佢會唔會幫手安裝埋啲app
哈哈 如果sony 49X9500H減到9k我衝
到時睇價錢再揀
動態HDR嘅效果喺獨立發光嘅panel上面會明顯啲
依家啲LED背光分區太少根本做唔到嗰種層次
OLED 係目前駕馭DV比較好嘅一類不過唔夠光
起碼要等全世界轉用MicroLED 加Q dot先會突顯到DV嘅出眾
MicroLED+Q dot理論可以做到比OLED更廣色域
會,不過如果你重設部機就要再手動安裝

盛澤都係幫你安裝Youtube,Netflix,Viu

同埋app更新要手動,因為冇play store
到時都換機啦,所以Dolby Vision現階段作用有限

反而部電視本身質素仲重要

剛去外國睇,Samsung打機開HDR都有問題,用幾分鐘光度自動下降,懷疑係local dimming出事
要減多1K可能要3-4月,到時都開始斷貨啦

另外2月到就發佈新機,到時你又會等新機有齊HDMI 2.1

早買早享受,遲買冇機買
不過佢個stand巴打知唔知幾長?
我櫃岩岩好頂住左 得20cm走棧
其實減左好多架啦
我早個批買, 買49x9500h個時成萬四蚊
HDR10+ 唔需要HDMI 2.1
正如eARC/DV一樣
只係HDMI 2.1加咗正式支援啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞