買電視機 / 換電視機 集中討論區 (23)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
師傅真係咁同我講,仲話信sales死得
買咗啦巴打
今日裝埋
試下我個settings
睇電視多唔建議OLED, 會燒TVB台徽
OLED優點:
擁有無限對比度, 黑位可以做到純黑, 顏色豐富, 可視角極好
缺點: 1. 會燒印, 睇電視使用習慣 2. 暫時光度不及旗艦LED TV

LED TV優點: 1. 旗艦機種光度高 2. 唔會燒印

LED TV
Sony 55X9000H
$11200

Sony 55X9500H
$14580

兩部分別:
X9000H有HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM, 完全支援 PS5
X9500H有HDMI 2.0, 支援4K60

X9000H直下式32分區LOCAL DIMMING
X9000H直下式48分區LOCAL DIMMING, 分區愈多, 光位溢出更少

X9000H用X1 影像處理器
X9000H用X1 Ultimate 旗艦影像處理器, 高兩級

OLED TV
Sony 55吋 OLED KD-55A8H
$17750
1. 對比度極高(無限:1), 黑位純黑, 顏色豐富, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay, HomeKit
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR / AV AMP
6. HDMI 2.0, 最高支援4K60

LG 55" OLED TV CX OLED55CXPCA
$17700
1. 對比度極高(無限:1), 黑位純黑, 顏色豐富, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay, HomeKit
4. WEBOS 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR / AV AMP
6. 有HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM, 完整支援PS5
靚嗎? 滿意?
純黑色, 極致對比度, 極致可視角, X1 ULTIMATE旗艦處理器
建議巴打雜食都係買番LED TV

OLED 燒印
你有無跟機同佢地買原廠架?
無既話就唔會掛,淨係座檯安裝

就算有舊原廠架都好似要另外收300先會掛
應該係唔會
上嚟嗰個師傅得枝螺絲批係咁多
不過可以試下叫sales問下安裝部
OLED唔適合用嚟睇電視
有台徽嘅都燒硬印
紅色Netflix兩三年左右都會燒
Sony OLED TV A9S(/A8H)簡易調色心得
https://lih.kg/2300798
比啲茶錢睇下佢肯唔肯幫手收兩粒螺絲上埋牆囉
前提係要有舊既原廠架係度

上次上黎收機返廠整都搵電筒照左一輪確認係原廠架先拆落黎
有紙簽唔畀佢收錢㗎
我未買呀,黎緊會去av outlet度買,所以問定先
你場場都睇一樣死
英超個分牌同埋nowtv個logo個位係不變

我用OLED都只係敢每個星期拎黎睇一場90分鐘4K
其餘既用返nowplayer睇
所以睇波為主既就唔好買OLED,就住就住用會好無癮
oled 咁多巴打都話要錫住黎用
買幾多吋機?
<49"樓下唔建議買原廠,因為用最貴既49X9500H計最平個隻掛架已經超過左機價既十分一
48A9S就自己衡量風險

>49"就建議跌錢比佢當買保險,55"無經驗真係唔係咁易掛上去
如果唔係熄哂燈睇, 其實VA PANEL既黑位已經好好, 一般情況都好黑, 又唔會點漏光

熄哂燈+有大範圍黑位先睇到分別

最好係唔洗就住用
無辦法,燒左印上去就係咁先
而家罪大講明唔會負責,post76個邊都一班苦主
L豬就唔清楚,之前嘈到上消委會上埋報好似跪低左會照整
燒印肯整都死啦, 下下番廠換PANEL

都係Micro LED先係王道, 不過天價, 2030年都唔知有民用價未
老老實實我睇樣樣嘢應該都半捅水咁
久唔久睇吓波,netflix, 少少youtube, 老豆老母又少少cctvb咁
買OLED真係因為一望佢隻色好靚,加上上一部成十幾年前買落,諗住橫掂都係有靚買靚算
其實好少戲係16:9
所以台徽燒印未必影響得咁嚴重
Netflix淨係㩒個app彈logo出嚟個下都燒!?
A9S算輕
係記得搬嘅時候要用防刮手套
一邊手托下角底 一邊托上角頂
睇左陣netflix....好撚正
依家淨係好驚燒印
平常心咁用啦, 冇事既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞