買電視機 / 換電視機 集中討論區 (23)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
如果想淘電視架for Sony 43x7000G
唔需要旋轉 大家有冇好介紹
原廠太貴啦
43”是但一隻NB架都得啦,淘乜鬼

原廠唔係買到過10K既機都無需要裝,其實都係買保險心態先會硬食隻原廠架
其實所謂輸出大3倍
係咪指緊70t開三格聲=80t開一格聲?
NB架邊度有得買?
***隻50TU850
巴打們用過OK嗎?
唔係應該睇電視距離決定尺寸嗎?

我會選65吋配舊Soundbar遲D先升級
lm
咁一係55X8000H,如果你唔介意黑位,其他各方面都OK

我就建議Samsung 55Q60T
呢點唔一定,但係輸出應該唔係只睇音量吧,要睇喇叭靈敏度,輸出高,音壓會大D,厚D
去SSP個啲睇下
nb架真心唔錯 如果唔係用貴機 買個2,3舊水個nb架一定好過原廠跟個d架
三星Q80R水貨買唔買得過?
主要用黎睇netfix同打機
預算8千內。有冇其他推介
Samsung 55Q80R 2019水貨
除左冇eARC外, 其餘沒有缺點, $8130抵屌, 行貨要$13980
又有HDMI 2.1, 打PS5沒有問題
Samsung 55Q95T 行貨
$14680

Samsung 55Q80T 水貨
$6780

兩部分別只係光度低D, 對比度同埋LOCAL DIMMING分區數量, 但係55Q80T平1半以上, 我覺得好抵玩, 轉區後功能同行貨一樣, 我覺得可以一搏

如果唔需要高光度同埋LOCAL DIMMING, 可以貫55Q70T, $4660, 只係1/3價錢
買三星2020 Q系TV要留意下呢兩個post
https://eu.community.samsung.com/t5/tv/2020-qled-t-models-q80t-q90t-q800t-q900t-hdr-game-mode/td-p/1731476

https://eu.community.samsung.com/t5/tv/samsung-2020-series-tv-motion-judder-stutter-frame-rate-firmware/td-p/2006495

琴晚試埋Now E box 睇足全場4K阿記
發現殘影問題幾嚴重下
感覺一駁電視盒、Ps4 就會有問題
Q80T同X9000H同級, 比X8500H好

搏佢3年唔壞就嬴, 同埋VA PANEL畫質又好D, 尺寸又大D, 又有HDMI 2.1, 支援PS5沒有問題

留意X8500H冇55", 而水貨Q80T冇49"

即係49X8500H VS 55Q80T
$7790 VS $6780
Panasonic TH-50HX700H
Samsung 50TU8500
Sony 49X8000H

新手請教,呢3部如果for Netfilx同打機其實邊部岩d
睇波有冇試下開AUTO MOTION PLUS?

見到巴打咁, 我有D唔好意思
q70t 都齊 2.1 啦
昨天已MARK低, 下個POST加番, LIHKG唔比改POST
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞