買電視機 / 換電視機 集中討論區 (23)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
有個巴打就係反映問題, 打PS4有LAG, 駁NOW E盒畫面有殘影

我估係機與機相容問題
唔係話SOUNDBAR既Q80R先有UPDATE EARC咩?
咁想問sony有冇價位係同q70t同q80t差唔多嘅機
但個spec同兩者又差唔多
三星soundbar 配罪大電視
有冇問題?
應該可以既, 都係HDMI EARC
行貨SAMSUNG 55Q80T $11300
行貨SONY 55X9000H $11200

行貨其實價格相近, SPEC都同級
多謝Ching, 想問多一部
三星55TU8500呢?
我見呢部平過55Q60T
亦都係VA panel
呢部會唔會好過55X8000H?
我主要係用來睇戲(會關燈)
照Ching咁講應該VA panel既機比較適合我
多謝
有冇水
Budget有限
你會唔會駁其他盒子? 會唔會打機PS4/5?
利申ps5/netflix/youtube為主
咁Panasonic TH-50HX700H係幾多hz?
我上官網睇畫面驅動速度係1800 Hz BMR?
50HZ PANEL
暫時唔會
主要用來睇電視同睇戲
唔打機
SAMSUNG 55TU8500同55Q60T主要分別係個PANEL, 55Q60T出黎個顏色會豐富D, 同埋影像處理器Q60T高一級

用來睇電視同睇戲應該冇問題
Sony 55X9000H 大陸水貨
$5900
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4800:1), 黑位夠黑, 顏色更豐富, 可視角差D, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR / AV AMP
4. 有HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM
5. 直下式32分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑
6. 每次開機/轉台,字幕都會變殘體
7. 中國版膠製搖控功能少,樣子醜陋
8. 冇Airplay,冇Homekit,冇Chromecast,冇Google Search,冇Google Play Store,有大陸搜尋
9. Netflix,Youtube要手動安裝,手動更新,Youtube要特定版本先可以Login
10. 不能刷Rom,不能改
11. 應用助手可以允許用家安裝第三方的APK檔案
12. 語音功能只有國語

Sony 55X9500H 大陸水貨
$7780
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位夠黑, 顏色更豐富, 可視角高, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR / AV AMP
4. X1 ULTIMATE 影像處理器
5. 直下式48分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑
6. 光度高, 睇HDR片光位更真實
7. HDMI 2.0
8. 每次開機/轉台,字幕都會變殘體
9. 中國版膠製搖控功能少,樣子醜陋
10. 冇Airplay,冇Homekit,冇Chromecast,冇Google Search,冇Google Play Store,有大陸搜尋
11. Netflix,Youtube要手動安裝,手動更新,Youtube要特定版本先可以Login
12. 不能刷Rom,不能改
13. 應用助手可以允許用家安裝第三方的APK檔案
14. 語音功能只有國語

睇下能唔能接受, 由於我冇玩過, 你可以買個chromecast with google tv去解決問題

我都唔想推閹割版
好, 我決定出55Q60T
呢部價位同55X8000H差唔多

想問下

lg呢隻電視架
可唔可以放條soundbar 上去

因為我電視櫃唔夠深
又唔可以掛牆
謝謝
唔會加 Dolby vision
你google 下咩係 Dolby vision 同 HDR10+

我都有個疑問
如果Dolby vision 真係咁重要 仲有人會買 Samsung?
睇番近年出貨量 Samsung 電視都係一哥
我係爬文今年啲 post睇樓主話近依幾年電視發展去到樽頸位
如果三星明年加新function 可能會加dolby vision

即係一切只係假設性 不過重有幾個月就有批新機
唔知等唔等埋好
私心想出Q80T嘅
你自己度下電視MON同電視腳距離有幾多, 再去搵soundbar資料
接受唔到真係可能Q80T算
一陣再出去睇下Q70T同Q80T係咪真係差咁遠
如果我平時唔會熄曬燈睇戲 兩者個分別大唔大?
下年SAMSUNG玩MINI LED背光, 應該冇其他了~

你有冇睇我比你果個SONY大陸版資料呀?
唔熄曬燈睇戲, Q70T同Q80T分別唔大, 唔仔細睇應該唔覺, 不過喇叭輸出就有分別

不如平平地55Q70T水貨算啦, $4660有55"仲想點呢
Samsung 係唔肯屈服要俾錢 Dolby 先無 Dobly vision 呢個制式

佢自己開左個 HDR10+ 出黎 但無片商用

Dobly vision 都幾年 唔係咩新野
我唔認為 Samsung 無端端會屈服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞