買電視機 / 換電視機 集中討論區 (23)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
盛澤同BOTB賣SAMSUNG水貨多? 點解? 係因為轉完區同行貨一樣, 香港人一向用慣外國野, 轉完冇缺憾, 冇閹割, 梗係買佢啦.

如果唔係今早有巴打揭發SAMSUNG電視出事, 我仲推薦緊

腳架方面, X9000H改唔到, X9500H先可以
https://www.sony.com.hk/zh/electronics/support/articles/00244034
買***電視都送幾多野
不過cable
***有巴打反映SAMSUNG 2020機種有畫面殘影, 打機有LAG畫面問題, 打HDR game出現光度突然下降問題, 請考慮清楚***
***外國出現災情***
https://eu.community.samsung.com/t5/tv/2020-qled-t-models-q80t-q90t-q800t-q900t-hdr-game-mode/td-p/1731476

https://eu.community.samsung.com/t5/tv/samsung-2020-series-tv-motion-judder-stutter-frame-rate-firmware/td-p/2006495
買左啦我係果個水魚
暫時都覺得幾好,不過neflix好多都用唔到hdr
你有冇事先, 要多D用家反映先可以避免集體中伏

你買左邊款?

NETFLIX本身要條片有HDR先可以睇到架
55Q60T
我冇事wo,電腦用開165hz都唔覺有咩特別問題
netflex用唔到hdr10+,心理唔平衡
其實sony 49吋 x8500h 同x9500h 爭咁d乜?
主要netflix youtube 睇波,間中打下機唔追求hdmi2.1
分別大唔大?
主要睇netflix同打機
三星冇Dolby Vison。係咪可以唔洗考慮?
HDR10+好少片源, NETFLIX應該只有HDR同DOLBY VISION

你用黎駁電腦用?

行到165HZ?
ps4
Sony 49X9500H
1. X9500H用100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位夠黑, 顏色更豐富, 可視角差D, 畫面順暢
(X8500H用廣色域 IPS PANEL, 對比度好低, 係可視角好D)

2. X9500H用X1 ULTIMATE 影像處理器
(X8500只係用X1 影像處理器, 低2級)

3. X9500H用直下式48分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑
(X8500H冇呢個功能)

4. X9500H光度高好多, 睇HDR片光位更真實
(X8500H光度低好多)

5. X9500H有X-tended Dynamic Range™ PRO, 黑位更黑, 白位更白 (X8500H冇呢個功能)

兩部分別好大, 一部黑位灰, 一部黑位深黑, X9500H對比度高立體感強烈
Thanks

係驚買完覺得太大又要未來幾年對住佢
太大可以坐後D
買咗部q80t 係咪冇粵語聲控?
個廳10尺,但係加埋梳化同埋電視櫃都應該唔淨好多
想問下LG 32LM6300 各位巴打點睇
唔係, 冇Dolby Vision都可以睇到NETFLIX片
要其他SAMSUNG用家先幫到你~
有畫面可以睇
係咪其實麻麻
32"唔計支牌只有2款, 應該冇咩巴打有買, 建議你自己去睇
原來x9500h得4000:1對比度
咁咪差過三星va好多
49"對比度會高D, 55"先係4000:1

49"冇廣視角FILTER, 對比度會高接近1倍左右即係大約7000:1

55"或以上有廣視角FILTER, 對比度會降接近1倍左右即係得番大約4000:1

4000:1都唔係好差啦, SAMSUNG 有裝廣視角FILTER果D型號都係咁上下你睇LG果D IPS機得1000:1就知

Q95T個LOCAL DIMMING勁就做到10000:1
咁咪買p記 49hx900h 仲好過8500?
畫面49HX900H會好少少

不過如果你要用AirPlay, HomeKit, Chromecast就買X8500H
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞