買電視機 / 換電視機 集中討論區 (23)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
睇左陣netflix....點正法

簡易形容下~
OLED係累積性消耗咁燒印
即係每粒OLED 都有自己嘅timer倒數緊
講到好似計時炸彈咁

咪嚇鳩巴打啦
技術層面係咁
用得都預咗啦
我買65吋9000h呀,咁你建議點好
原廠啦,咁大部搏唔過
起碼touchwood有事保養期內要返廠整唔使自己拆落黎
nb 架係咪去SSP買? 有冇話真定假? 定全部都一樣
啲色好sharp好靚,雖然好似廢話
我睇咗一集F1套紀錄片,比如話訪問啲車手個樣真係清到好似係你面前,個輪廓好出好detail
我平時係房有個普通27寸1080p 電腦mon我都已經覺得幾正,依家真係另一個level
上排喺度都講過Sony最近有個延長一年保養優惠,大家認為49'用5舊水加多一年保養值唔值?
最後你買q70t定q80t
Q70T
後日送到
Rings有講Q70T啲聲唔錯 但低音無咁好
值,當買個保險

你邊款
家下好似搵自己笨柒
皮幾嘢買返嚟又要顧呢樣又要顧個樣
你暫時已經係民用4K最高點

你原本用緊咩機?
出面仲會唔會有X85G 賣?
本來諗住買x90H 但係貴,有諗過買美水
個廳原本三十幾寸普通電視,差唔多15年機齡
諗住嚟緊都有排冇得出埠要喺屋企,索性買靚啲享受下,眼睛去旅行算
好詳細thanks

9000H 支援 4k120反而仲平d

想問下x9000H & X9500H係咪都係android Tv?
想download NBA/YouTube app用

同埋呢兩部都有Dolby vision,Dolby Atmos & Airplay ?

我間唔時都想播blu ray睇戲
呢兩部機黑位夠深嗎?
原本係大牛龜CRT電視?定係1080P電視?

我上部37" P記都係用左9年
我都想搭單問

係咪去電視時 可以同佢買埋個掛牆架?
買完佢包上門幫你裝上牆架?
點解個個reply都有人比負皮既
個師傅可能sales撈唔掂啱啱轉technician
我部OLED用第一個禮拜駁電腦extend desktop係咁試HDR/DA passthru又一邊上網搵教學,個電視一路開住desktop又唔見我燒印
畫質X9500H高一級

X9000H & X9500H都係android TV

兩部都有Dolby vision, Dolby Atmos & Airplay 2, Apple TV app

兩部都係用VA Panel, 黑位已經好深, 唔熄燈睇唔出,熄燈睇片上下黑bar位都只係睇到極輕微灰, 只係冇OLED咁做到完全純黑

兩部機最大缺點係可視角差少少,而X9500H會好D

X9000H 可視角測試

https://youtu.be/-zqvLmEpKeU

X9500H 可視角測試

https://youtu.be/ZsWb0SGkBpk

X9000H 黑畫面

X9500H 黑畫面

X9000G
之前無用開sony機,唔知襟唔襟
X9000G冇記錯係3年保?
yes
online登記再送多3個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞