買電視機 / 換電視機 集中討論區 (23)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
想入手65吋電視,但苦惱緊

sony行貨65x8000H定係samsung水貨好,有無邊部好推介!
水貨啲電插頭係咪要用轉插?去舖買機送貨過嚟個陣 係已經set好曬定要師傅再刷rom搞一輪先用得
我覺得可以,我都係左邊5cm,中間走廊,用左3年,基本上一次都冇撞到

你怕既就部機放入少少,咁撞到都唔驚,部機成21KG,你唔係鳩衝撞埋去應該冇問題既

正常見到右邊放左電視,行走廊果陣人都會自動偏左行入去
放唔入呀 個玻璃櫃頂住左 我係一定要貼住玻璃櫃條邊擺
先可做到突出5cm

btw 21kg我月尾又要自己搬開個櫃拉ps5啲線
咁重架咩部機
best of the best / 盛澤影音 你問佢正常會送埋英式3腳電源線比你,有巴打幫襯過都有跟

由於唔知你Budget,所以簡單推薦以下比你,65″機係特別貴,比55″貴好多

Sony 65X8000H 行貨
$12980
1. 50hz 廣色域 IPS PANEL, 對比度非常低(1000:1), 黑位灰化, 可視角好
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR / AV AMP

Samsung 65Q60T 行貨
$14200
1. 50HZ 廣色域量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位夠黑, 顏色更豐富, 可視角差D
2. DUAL LED 背光增強對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR / AV AMP
6. Quantum 4K Lite影像處理器

Samsung 65Q80T 水貨
$11800
1. 100HZ 廣色域量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位夠黑, 顏色更豐富, 可視角差D, 畫面順暢
2. 直下式48分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR / AV AMP
6. Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM

我意思係底座貼住玻璃櫃條邊,成部機擺入少少,總之個底座唔好離開枱面,前面唔好陵空凸出黎
抽到PS5啦?

55"唔輕架
係呀 但唔知夠唔夠薄
因為櫃門前有把手位 依層要鋪頭佢地幫手度先知

放心 我計左前面係唔會突出黎 (如果夠薄)
但左邊就點都一定會突 不過可接受
logon抽到但要29先送到
兩個人抽應該抽到嘅 我廢時xmas同元旦佢地唔開
諗住今/下星期手手快買左佢先
大家介唔介意Samsung機冇Dolby vision? 我見Netflix Apple TV都支援到Dolby vision, 冇左會唔會差好遠?
Samsung TU8500同Q60T差得遠唔遠?
即係幾個牌子係得Samsung轉完區完全同行貨一樣?只係電制唔同?係邊國家貨?Q60T 55寸平幾多到?
起邊買同幾錢?我都想入手
起邊買?
水貨係咪轉左區同行貨一樣?係電制唔同?remote係咪都唔同?
盛澤
轉左區係咪完全同行貨一樣?remote係大陸版?remote用廣東話語音輸入得唔得?
字幕閂咗,熄機再開會唔會又變簡體中文?
我情況同你差唔多
考慮梗 x9500h 或者水lg oled 55cx
呢度好多人唔選係因為無左智能電視功能 但用開Nvidia shield 應該無特別影響

唔考慮Samsung 因為Netflix都幾多dv片
大貓 多謝你建議 少咗好多煩惱

睇過你講個兩部 我就買唔起
但有樣幾得意 lg 個部有g-sync
駁電腦 一定好爽
Q60T顏色再豐富D,影像處理晶片高一級
多謝你 我決定買sony 9000h
Samsung / LG都可以轉區,轉完區系統同行貨一樣,唔會有大陸app,係大陸貨,電壓一樣,換番條3腳英式電源線就可以

55Q60T水貨 $4200左右,行貨$7800
55Q70T水貨 $4660左右,行貨$10660
55Q80T水貨 $6780左右,行貨$11300
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞