買電視機 / 換電視機 集中討論區 (23)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
你指原廠架?
原廠架要落單同佢講埋要上牆
咁就會包埋掛牆安裝
否則師傅黎到只會做一般座檯安裝開著部機就算
剛剛用自己部機睇4K demo,如果熄燈睇,都會睇到黑色偏深灰,如果大部份畫面都係黑底,就可以做到再黑D,呢個都係local dimming優點,如果大部份畫面都有發光物件,咁黑位會灰D

例如以下圖,我試過用電話OLED黎睇左右黑色部份先可以純黑,LCD TV就仲係睇到灰(熄燈計)

如果追求無限對比度+純黑,就買OLED吧,上面有巴打剛買左都話滿意

不過都係果句,睇電視台多尤其是財經台,睇波,就唔好買OLED,會燒財經股價棒,入波計分棒,電視台台徽

燒印出現左就永久
加1年都係5舊水,值得

我X9000E原本都係得2年+3個月,跟著續多左1年,部機用左3年,健康

不過電器野壞睇彩數
X85G早已停產
好,聽日搞搞佢
到時會唔會無零件整,換過部新機
無零件整,正常係會換全新同級機,或加錢升級
係就唔錯
我有聽過話Samsung原廠架係2粒縲絲,非原廠4粒仲穩,係咪真架?
你打唔打機架?
感謝
正呀

多謝意見

巴打覺得9500個畫質值唔值比多3000蚊?
但佢又無4k120
啱啱訂咗水貨Q70 問過行貨有hdmi2.1 水貨係唔係都應該有
如果55寸固定架掛牆用膠塞唔用爆炸螺絲夠唔夠力?
請問 樂聲 TH-65HX900H 有乜評價🙏
聽講改完區同行貨完全一樣。師兄我都想買Q70T,你幾時送貨?你部電視會唔會用黎打機?
值, 長用建議一步到頂

X9000H個4K120通常都預黎比PS5用, 但係PS5應該大多數情況都係得4K60, 除非你打FPS槍GAME, 要即時超快畫面反應, 正常4K60都夠玩啦

X9500H個影像處理器強大好多, 高兩個級別, 影像處理器對電視十分重要
X9500H個光度又好D, 睇HDR片光位會真實D
X9500H有4個喇叭, 高音會好D, X9000H只有2個
X9500H個可視角更好, 打側睇冇咁淡色
X9500H有防反光
X9500H色域更好, 顏色更豐富

如果你打機多, 追求極致FPS, 就X9000H, 如果唔係就一定係X9500H
水貨行貨都一樣係HDMI 2.1
Sony電視係咪特別食電
見佢全部能源標籤都cat4

Pan記多數見cat3

利申:已訂49x9500h
I see
我部ps5應該主要玩Fifa 2k 動作game同睇UHD Blu Ray碟多

係咪9500已經夠?

PANASONIC TH-65HX900H
優點:
1. 畫面顏色豐富
2. 可視角良好
3. 有LOCAL DIMMING, 不過只係EDGE LED, 黑位會有少少改善
4. 支援USB HDD 錄影
5. 影像處理器不錯
6. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
7. 5年保養

缺點:
1. 對比度低, 黑位差, 灰化
2. 冇AirPlay 2, Chromecast
直下式背光LED數量比較多, 會食電D

PAN記行EDGE LED, 得上下邊位有LED, 會食少D

不過分別你懂的, 直下式背光會光好多

49X9500H正確決定
X9500H已經夠
本身想上55吋
但差5吋,1個10k,1個15k
本身廳唔係長得2m
擺埋梳化電視櫃得1.5m
慳返個差價第時買soundbar算
會打xbox series X 不過未有機
1.5米 49" 夠架啦

49"係最佳性價比

上55"就貴40-50%

上65"再貴30%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞