買電視機 / 換電視機 集中討論區 (23)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
沒有
Q80T比較好,輸出大3倍,有巴打買左滿意
房擺唔落55 睇過oled款最細好似係LG 48都有d勉強
而家用緊p記hx700h 40吋
HX700H今年款,用落有問題嗎?
記錯左 原來部野係上年款gx700h 不過今年6月先買
想upgrade部電視打ps5 不過可以等下 睇下會唔會有43吋既oled款出
不過睇完d post 好似都冇乜機會
4K60都可以打PS5既,你要打FPS槍game嗎例如COD

唔係既話4K60一般都夠做啦. PS5機能又唔算勁,只同中階電腦差不多
43同48差唔遠
其實而家部p記用落都冇投訴 係佢本身部機個os真係好慢同自閉
不過我睇youtube 同 netfix 都係用盒睇 冇用佢本身個os 問題都不大
聽你咁講我都係拎d錢去up soundbar 個d好似好d
GX都慢?上年款咋喎,個系統真係咁差?
請問邊間AV life 賣A8H $18900?
用gx700h原生個netfix app 睇係ok既 同埋用佢睇d聲效經sound bar出係大聲過用盒睇 用電視個netfix soundbar set 5格聲量等於用盒set 10格聲量
個OS我睇番其他巴打講唔太人性化,比較難用,下下要入menu搞,真?

如果OS唔好用,我就唔推薦比其他巴打
請問ching
罪大 55x8000h vs P記55hx800h
會點揀?
收到巴打
如果淨係用睇netfix 同 youtube 我覺得原生os 係ok既
但要用其他app就難d喇 例如想裝viu tv spotify 港人話電視呢d app部機裝唔到 要用電視盒去裝
久而久之你就慣左用自己個盒去用上面個d野 就變左好少用原生電視個netfix 同 youtube app
但40吋既話我覺得佢係值得推介既 一黎都冇得揀 二黎用落都ok 畫質呢個價黎講算唔錯喇
岩岩買左Q70t soundbar
Q symphony 同80t電視
係咪電視嘅左右出聲?

Q Symphony要開
本身soundbar 連後置 係5.1.2
如果加埋q sym
咪變左7.1.2
兩部都係IPS Panel,對比度好低,黑位灰

如果要P記,又放到58吋,建議以下呢部

Panasonic 58吋 TH-58HX700H
$6980
佢用VA Panel,對比度高,黑位黑好多

Sony建議買X9000H先ok

Samsung 50Q60T都可以
應該有分別

7.1.2係sofa左右各一

佢最多係前上方用電視喇叭出多一層聲增加覆蓋感

https://youtu.be/wjsL5lTjHDo

https://www.spill.hk/audiovisual/samsung-q950ts-sound-ai-adjustment/
其實我對所謂後置
都只係放起梳化左右頂部嗰個位
可能同耳仔隻夾角 可能係水平 -10度
梳化後面係牆 都做唔到真後置
正常啦,有幾多個可以sofa放廳中間,通常sofa都貼牆
新裝修
budget有限 大家會

65寸 配舊soundbar 2.1 soundbar 遲d先升級
定 55 寸配埋atmos soundbar 一炮過
多謝ching
但我最盡應該係買55吋
55配靚音響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞