Soundbar的決擇,求解答 (3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
佢係話tcl 部機有atmos 同 vision
但唔知佢無earc 搞到soundbar出唔到atmos
我知佢講咩
順手講佢知啫
最平果套嚟 1200有找
自己用緊 好過冇啦
睇netflix 個氣氛好好多咁囉 主要靠sub
個sub set到 5 volume 都成日炸到俾屋企人鬧
不過得5.1 同埋有線 擺位要睇下有冇位
冇其他format 同 技術support
我拎嚟聽 樂器節奏強嘅音樂 都滿意啦
咁嘅價錢
好似唔多抵
如果買到的話 z9f 應該係好d嘅選擇
中道 邊到有得試聽?
不過我相信yas209 係會好d
無earc 但用shield tv 直駁soundbar 係未都出到atmos?
我之前都見black friday 有折想買, 但諗諗下無左....
你amazon uk 買?
係丫 會出到
今代Soundbar 好多Bug 我研究左好耐 隻隻都有明顯缺點
一係D聲時有時冇 斷斷續續 一係就出唔到Atoms 又有人聲細 最慘係屋企人用多 佢攪唔掂 一定煩死你
最後求鳩其買隻 天龍比佢地睇電視 開頭都有唔少Bug 攪掂後 個個都讚好。 用住等下一代Sounbar出先再換。
其實我上網見話arc係夠做DD+ atmos, 但唔知係咪有d soundbar 唔支援定點
要電視同soundbar都要有earc先可以由電視回傳atmos訊號落soundbar
是但一邊冇咗個e嘅都唔得

電視冇咗個e,可以用media player落soundbar
soundbar冇咗個e,可以買過條

DD+就求其是但你左手手指插電視右手手指插soundbar都出到
用用下冇咗hdr
用用下冇咗arc都會有
俾啲時間慢慢搞就得
屋企人點會攪 只會屌
我隻試過 PC 直入電視再arc出soundbar 隻Mouse會delay成秒 要入sounbar再出電視先正常
又試過冇聲 又試過窒下窒下
攪足一日先完全正常。
我試過冇咗arc冇咗hdr
搞極點set都唔得
第一次就熄大制cut電,連電視cut埋
之後再著就得

之後有次熄大制都唔得
最後要條hdmi抆出嚟兩邊掉轉插先得

我已經唔係soundbar,真係一部amp嚟
可能要1 2年轉晒earc Fix 晒D bug會好D.
得條幾年前買三星Tv送既samsung ps-wk450

主要用黎睇Netflix youtube 同打PS4

如果得三千budget 有冇好推介
3幾千 來來去去都係 天龍 Yamaha 冇乜投訴
想問知唔知 av life 幾時會有聖誕優惠?

我19/12 要買soundbar 唔知有優惠未
https://post76.hk/thread-322400-1-1.html
DD+ atmos arc出到,但似係仲要睇電視支唔支援

原來而家已經做到

咁但係電視冇earc得arc
本身個設定都應該解唔到atmos傢喎

冇用netflix同soundbar
已經outdate咗
有無人用過Sonos arc?
而家用緊Z9F想換
我想問買AVR加前後置喇叭係咪好聲啲 定其實香港廳細無分別?成日覺得AVR唔貴又support晒所有格式 又多ports 好似抵啲,啲soundbar就算成皮嘢都各有缺憾

用AVR後置唔想拉線rocketfish個啲wireless adaptor係咪好唔穩定?
好唔好聲啲就睇你budget
但效果係一定100%好過soundbar

我就係amp + 5.2.4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞