Soundbar的決擇,求解答 (3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
想問會睇Netflix 打ps4
Q950T打ps4可以出後置?
Boss係幾好既,但超超超晒筆
你可以先買 soundbar 先,呢期好似有 95折
爽完跟住再入手 bass module ,隻 bass 又係正野
但 surround speaker 個人覺得就廢廢地,雞左d 隻聲,但中意睇戲 enjoy 埋既時候可以買埋
連devialet 都打得贏
咁bose 700 好抵買
問題係你唔會拎出街阿,
巴打如果屋企室內聽 source 既 area 好大既,咁咪揀 devialet 個 d ,
但係 devialet 你去海港城個個試聽區聽下就知,你唔好聽佢比你既歌,
自己揀首 metal/rock 既 band sound 聽下就知,bose soundbar 出黎既聲 clean 好多。唔係貴就好
其他地方 有人拎 devialet 黎做街頭 promotion 播野,夠 power volumn
咁重皮?
係估唔到 stand alone hifi 會輸俾 soundbar姐
不過metal 歌點聽到clean d
我淨係覺得好嘈 炸炸聲
如果唔聽rock 歌呢? bose 同 sonos 係咪差唔多?
Sonos Arc ?
唔會好過 bose 咯,bose 個 stereo dynamic 已經屌打佢,
metal 你咪揀定幾首去唔同既試聽,e.g iron maiden, metallica
一比較就知應該買邊條 其他真係買唔落,唔係一萬幾千既問題 ,
唔聽 rock 既話,
我個時係試聽區係用 apple music 薛之謙既 「陪你去流浪」,
一開波屈清唱人聲
就係聽 metal 先可以 test 到條 soundbar
drum solo, guitar solo, piano solo
睇rtings review bose 700 比唔上 jbl9.1
同lg 3星
淨係比較music 嘅分的話
同埋BOSE唔支援高清格式, 睇戲可能會差D, 連Dolby Atmos都冇
就係 d 人屌佢無 atoms,其他已經係 soundbar 界數一數二
講笑咩巴打
jbl 9.1 試聽過,都好可以一戰,不過我覺得佢好多舊野,
所以我嘅個人觀點 係認為睇電影唔好揀bose
聽歌嘅話 照計係 高質
不過 klipsch cinema 系列 新出果幾款唔知有冇得打 有冇巴打聽過佢隻 horn 正唔正
好似吹到個專利好勁咁
連Dolby True-HD, DTS HDMA, DTS X都冇, 只有Dolby Digital 5.1, 3件野加埋17K
我都係睇review姐
jbl 9.1 1條bar + sub 都好多舊?
我都有留意到,但唔知邊度有得試聽
買到咁齊 label,價錢又貴到一個點,仲洗乜買 soundbar
都係想用少D位, 唔想買AV AMP

最起碼要支援DD+既DOLBY ATMOS嘛, NETFLIX有用
真係要聽過先知
Yas 408可以加後置 但一對後置要成4000 通利今年有做優惠 好似係6888有成套 而Q70t 連後置就5000到

其實睇價錢同功能就Q70t 既 因為有後置玩而又有atmos 又新出都係5000 e個價位都無對手架啦

但最好自己落場去試下 我試完都係對408念念不忘 好好聽真係 但用多d既錢去買舊d既model 又無atmos 就係令我卻步既原因 如果yas 408做得返前年5000唔洗有一套既優惠 我就買左了
如果講soundbar性價比 三叔一定最高 講規格支援一定係最多最高 現今soundbar主要都係av市場 即係睇電影電視為主 如果要聽歌一定係玩返hi-fi兩聲道 一定比任何soundbar靚聲 如果一定要兩邊都好 冇辦法 現時一定係sennheiser最靚 不過一分錢一分貨
原本睇前幾頁有巴打講 sennheiser ambeo,
就係去左 av生命去聽同睇佢 demo 電影,價錢皮幾野,個樣又有 d design,捻住會有驚喜。
點知意想不到差得好緊要,我仲同個店員講可唔可以再放大聲小小, 聽多陣, bass 唔係好掂喎,跟住佢話你可以再加多隻 bass module
本身好似無記錯成 萬七蚊定萬九蚊。。。算了,完。
巴打如果就咁買soundbar 700睇戲夠唔夠?
見你話可以聽埋歌好似幾吸引
HT-G700 同 HT-Z9F 有咩分別?
G700 可唔可以加後置?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞