Soundbar的決擇,求解答 (3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
用緊ysp5600感覺良好
700 買埋sub 同後置好貴
我都想有咁多位去放佢
係要有靚位俾佢反射
唔算好阻訂姐都係一條sound bar
未玩過想試下買條玩下 二千左右價位
主要連電視 之後會買多部CD機用藍牙連
CD機用藍牙連啲聲會唔會差好多?
同埋 CD機同電視兩者switch嚟用麻唔麻煩?

暫時睇過下邊個啲 應該會買DHT 有冇大佬教下路 
DHT-S216
YAS-109
HT-S200F
就咁一條bar已經好舒服

遲下先睇下加唔加。。
多數都係太高
電視冇掛牆嘅話9成 擋住左
雖然有機會可以買個架升高電視
好似芒用果d 儲物格咁
我覺得 要bass 就s216
想要有virtual surround 就yas 109/s200f
s216唔係都有DTS:X? 下邊兩部會好啲?
同埋依啲soundbar CD機應該用乜ouput?得3.5mm/optical?
google左好耐我見CD機好似唔可能用藍牙嚟連
咁又係 我電視都係掛牆先無阻
搵嘢升高部電視囉
我升高咗部電視就啱啱好視角水平

我嫌掛牆麻煩
Sony 電視 係唔係要配番 sony bar 先有電視認到
見blackfriday平平地 買yamaha SR-B20A 駁電視建唔建議
係youtube聽D音質都唔太差,見$1200 加運費大約$150左右
定同價位有D仲正
JBL 9.1 唔知幾時先有貨
好多bug喎
本身都有諗住買 但見reddit都好多苦主中左後置個bug就放棄了
s200f 係 sony 自家surround技術
dts virtual x 就公家野
每間廠個調校可能有唔同
你去試聽下囉 每個人口味都唔同
CD 機睇返有咩audio output port
對得返條bar 咪得
一般都有 aux, stereo 紅白, 光纖, hdmi
咩bug?
Samsung q950t
JBL 9.1
Sonos ARC

上網睇左 睇戲最好三隻
唔洗
點樣係youtube 聽都唔太差
咁平是但揀啦
好似係突然冇聲bug
唔該大佬

另外我CD機用SPDIF光纖出
係咪直插soundbar 個optical in就可以?

我google過兩隻format唔同但soundbar內置有DAC 可以做convert所以直插就得。
有冇理解錯?
我相信係
上網睇得一款光纖頭
我諗音響方面冇分咁多款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞