Soundbar的決擇,求解答 (3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike

我最滿意佢係用藍牙聽歌, 啲聲真係好實淨, 同之前六千蚊內嘅sounder真係有分別, z9f 完全冇得比! 不過如果係原價12980 就真係實在太貴啦, 依家八千蚊就真係冇得頂
當然有選擇加好過冇得選擇加, 真係要睇每個人需要! 我就係正正冇地方可以加後置喇叭😢
戴返頭盔先, 我唔係一個專業玩家, 但係係 ST5000 真係做到後置嘅效果, 如果要我比較真係可以有實際嘅六七成
試聽過啦,後置效果麻麻,包圍感不足

同真後置既JBL 9.1差距明顯

買Soundbar都係想係有限空間出到個好既環繞效果
我絕對同意你所講有實際後置係好啲, 最大問題係我係sony死忠, 再加上屋企環境真係放唔到 後置, 所以 st5000係我一個好選擇
我冇話你買錯,只係唔好盲目限死自己係一棵樹度姐

同埋我買之前實會試,耳聽為實
多謝你提點 !冇辦法由細到大都鍾意sony, 細個冇錢買, 而家我屋企所有電器如果sony有嘅我都買佢, 講笑咁話如果電飯煲有我都買佢😅
去聽下beam , 如果唔計bass我覺得整體贏216
今日去咗三個地方聽三條bar

Sony HT-ST5000
係MK Sony試哂Sony咁多條bar係得依條睇戲係有戲院睇嘅感覺
Sony自己都做緊8990
似係清舊貨
不過啱聽又冇咩所謂
最大問題係冇貨
想有現貨聖誕即玩

之後去咗K11 AV Life
不過個場set up 就冇咁好
見到Samsung HW-Q900T 連後置兩隻喇叭都係$7880
隨便聽咗吓都覺得可以
槍林彈雨戲絕對冇問題
不過最大顧慮係Sony 電視同 Samsung夾唔夾
仲有有個功能好似淨係samsung電視先得

最後走咗去Bose
試條Bose Soundbar 700
不過鋪頭setup就一定係成set連subwoofer +後置
聽落就一定爽
外型都靚仔
係貴同冇atmos

所以依家好迷茫
10000 budget有冇巴打可以指點迷津?
Bose 超晒筆wo
你可以叫佢關左sub仔同後置黎試
冇sub我一定唔得㗎啦
我諗都係samsung同sony揀多
同埋邊個有貨先...
budget就其實唔係咁死嘅
Samsung q950t都係我考慮之中
乜sonos beam都有 atmos?
個日睇Netflix 發現著左atmos
本身想買JBL Bar 9.1,但好似好唔穩定

有冇巴打用緊JBL Bar 5.1? 如果唔知用唔用到 Bar 9.1嘅 atmos,我諗緊不如慳三、四千買5.1。唔知有冇評價呢?
5.1無atmos
5.1就真係5.1,佢無天空個四隻反射,所以係無atoms
Yes 知道
但聽9.1唔穩定,唔係一定出到天空聲道
咁我就諗不如降格,慳成三千...
再降格 q60t 算
我簡中睇戲,想有後置,都又唔想長擺隻後置(有小朋友爬黎爬去),所以JBL無線後置好有用
樓底3.3米,soundbar反射效果係咪會差好多呢
最重要係唔洗長插幾個電制位
想問下Q950T 同JBL 9.1 係聽歌方面邊款會好d?
如果主要打機(ps5& Xbox& Sw)同睇Netflix, 邊隻soundbar比較好? 要有eARC, 5.1以上,無線後置
最後揀咗900T
星期四送貨再包膠
我部Q950T岩岩到手 玩左幾日 睇Netflix 出Atmos 都好正常 未試過有問題 睇戲音效我自己就好滿意 不過十仔又真係弱左d 冇打心口果種感覺 聽歌就真係普普通通 好大程度係因為十仔問題 重低音唔夠
睇過好多高價soundbar都有佢各自問題 講抵玩一定係jbl9.1 唔洗一萬 聽歌睇戲都好好 十仔夠勁 不過我反而嫌佢個無線後置唔方便 要差電 冇開機都會自已放電 驚舊電好快打柴 同埋software 方面好似真係有好大問題sennheiser就一定最靚聲 不過價錢太貴同冇後置始終爭d
最後都係決定買q950
想問下後置同十仔都係無線?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞