Soundbar的決擇,求解答 (3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
我都等緊,我估最快1月
SPDIF 支援 optical, 但都要埋soundbar 個 optical 頭,如果係 toslink , 要用呢類線https://www.amazon.com/Toslink-3-5mm-Digital-Optical-SPDIF/dp/B077YKNVMQ
即係要分返 2邊係 toslink 定 mini toslink?
再配返啱嘅線
或者上面我講得唔好,其實應該係要睇清楚你CD 機個 optical output jack 和 soundbar 個 optical input jack 係點,你影相放上來問呢度啲師兄應該會答到你
本身用緊3叔hw-j6001, 但個subwoofer壞左,心郁郁想換過set, 換q80r好唔好?
Jbl 9.1 有無食評 上網睇好多人推
我會pc直插有時無聲, 係windows由atmos改番做7.1或者soundbar㩒番tv再㩒hdmi in就得
另外x9500h set做聲音output做自動1(只出dolby)個陣youtube聲會耐唔耐斷半秒, set自動2(stereo出pcm)就無事
Bose 700係格式支援上面唔係最差咩?
Bose係幾靚聲既,不過上次去時代果sales係度老點我話無人用ARC用光纖就夠晒穩定
仲心大心細JBL 9.1定Sony HY ST5000,不過JBL貴少少但係試聽果陣覺得贏成條街
咁事實係佢硬件上真係勁既
但軟件柒左都好難搞
無得更新修復咁慘
yamaha yas5600

samsung Q950T

JBL9.1

呢3隻你地會點揀,或者差唔多價錢嘅你地會揀咩

利申:要有atmos
有新買新 q950t
見到q950t 用布面好驚惹塵,
JBL 巴打又講到好多BUG 會無聲
YAS5600 又出左2年舊product
兩個月前到更新左, 好似fix左samsung出唔到atmos嘅問題
有無巴打有心得比較呢兩條:
Sonos ARC
JBL 9.1

要方便同有bass就9.1
Arc加其他就好貴,個sub仔都成6000銀
本身都想9.1等有貨就去馬,但係上面好多巴打提到JBL好似好多Bug
我去76睇,基本上條條soundbar 都有bug,九成係software問題,就算senn個條都有,不過可以就係9.1多人買,就多人講
jbl9.1 定yas5600 好d?
一個真係5.1,一個係模擬5.1,一個有sub,一個無,
一個冇咁大條,一個好很大條
5600係靠反射,如果地方唔係四四方方,都好似爭啲
5600唔support HDR.
咁睇黎真係得返JBL 揀

原來1萬蚊都無乜選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞