Soundbar的決擇,求解答 (3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
DENON S216 有DTS VIRTUAL X, 可以模擬天花聲道,無須天花或者反射喇叭,僅靠水平聲道就可以呈現到部分天花聲效。模擬多聲道家庭影院環繞聲系統。
S316反而冇
今日條新bar到咗,因為係一換一,所以我要set多次,原來好簡單,你用google home,一開app,就會問你係咪連條bar,之後就問你連邊個Wi-Fi,咁就搞掂
我想問下support airplay 2 既soundbar 係只支援播歌定可以射埋影像過去?

thank you
見網上啲人評價麻麻,會有delay
咁嘅價錢算係咁啦
delay 問題係唔夾電視定咩先
定係youtube / netflix 問題
z9f同z9r嘅connection會俾wifi影響
你講緊後置姐
我以為你話z9f 都delay
想買jbl 9.1, 電視5年前買應該無earc,。有apple tv,睇netflix 多

請問係咪用到atmos?
NETFLIX個DOLBY ATMOS係DOLBY DIGITAL PLUS黎, ARC已經足夠應付
不過留意番HDMI第一組出一組入
求救
買左個2手Q90r
試機後都無問題
後置都subwoofer都有聲
之後down左SmartThings link去屋企wifi
結果rear speakers subwoofer都無左聲
Firmware 又upgrade唔到

有無巴打知咩事
咩原因一換一
之前對後置cal極都cal唔到,jbl個邊個師父都攪唔到,叫咗代理個邊叫人送返條bar黎,一換一
係咪apple tv 去 soundbar (hdmi input)再去(hdmi output) tv?
換左之後cal到?
價錢$10K 左右/樓下。
想買條soundbar 睇netflix戲,想要Atmos + 後置。
重點:屋企冇乜位放sub-woofer,想要部sub-woofer細少少。
Bonus: 電視無掛牆,所以有兩隻腳坐電視櫃到(sony,隻腳V字型咁),如果條soundbar短啲都好,可以放落腳chong 中間

係咪得Q70T + 後置呢個option? Q900T/Q950T 個subwoofer 都係大部d。其他牌子又有冇呢?
係,因為cal唔到唔係人為問題,佢一定會換,換完之後就無野,正常用,呢條bar硬件真係好,軟件就真係差的,連送貨比我個個都話成日都聽到有問題要換,如果買咗一條無病無痛,真係要湯雞還神我諗佢如果的software攪好的,呢條bar真係無得輸
如果可以用10k買條bar,都幾建議攻頂,最少唔會後悔,個post都有唔少買完後悔之後再買條好的,因為soundbar bar越長音場會寛的,電視55吋同65吋個腳寬度都有唔同,我諗你真係要去度啱唔啱位先知,可能你選擇唔會太多,我只係記得950t係好鬼長sub 仔好似就唔係太大,反而9.1個sub仔的人話大,我就因為我放個個位係正方形就放到950t個的長的放唔到
再絕啲一係用9.1,本身條bar 無後置唔算長,後置用USB叉電
我用65” 兩年前買既 sony 好似係x9000f 左右。

我度過q70t 放到落兩隻腳中間,但係950t就要放電視腳前面,或者搵野long高隻腳攝950t響下面(prefer 咁樣,因為屋細我平時d銀包電話散子就咁放電視櫃枱面,同埋女王話部電視有d矮)。
想問Denon DHT-S216同價位嚟講係咪最好
睇netflix, youtube多
如果放到係電視前面,點解唔放前面,咁唔係解決晒啲問題咩?如果要放電視中間,我估你其實都知可能得一個選擇,一係就買個一層個的電視架/櫃,再放係bar係個到,不過留意番atmos 係有向上發聲單元,呢個就真係睇你,放前的就有多啲選擇,最簡單其實將啲電話銀包散子放第二到
爭扎緊Bose soundbar 700+Module 定 devialet 900

睇完前幾頁巴打既分享
決定搵日去海港城一次過感受下
巴打們建唔建議買水貨Q70T?
3700好似平好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞