Soundbar的決擇,求解答 (3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
行貨要$4400
YES
其實我試到有個問題, 用舊sony soundbar無事但jbl有事
就係出電視經eARC出PCM 5.1/7.1個陣d聲會錯位
網上見sony同lg都做到PCM passthrough, sony soundbar又真係做到但jbl聲位置會出錯
訂左部 49X9500H, 想揀埋SOUNDBAR, 預3K左右
冇咁多地方, 唔想要SUB仔, 只要BAR, 請教下邊隻好?
Sony - HT-X8500
Denon - DHT-S216
定係有更好選擇??
你意思係類似本身喺前面嘅聲變咗後邊咁嘅,左變右咁??
如果將q950t mount 響電視上面好唔好?定係佢個喇叭角度係微微向上預你放電視下面?

我見有d soundbar mount 係mount落電視機背到。
係, 明明有聲但d方向錯左, 好似集中係右邊咁
如果係bar9.1,佢個單元其實係向下,所以放喺邊都得,無話指向邊面,我就放喺沙發邊,個氣孔留返幾吋就得。
有的sub仔個單元係向前,個的當然對住自己就會勁的,***個單元好似係係側邊,如果我無記錯
你係用碟試?我買就買左兩個禮拜,不過之前一直都cal唔到,早幾日先換返部新機所以都未試,係係5.1的聲都錯定atmos ?
點樣睇Sony HX-T8500 比多7百有埋Atoms
定係都係雞肋?
我擺係sofa 扶手 再12 蚊店膠兜反轉擺上面, 45 度向內tone in 向耳仔
係PCM先會錯, 即係dolby同dts都無事, 所以幾個月都無發覺
例如電腦插電視播就會錯, 或者有d唔係dolby, dts嘅片係電視用kodi播都會錯。如果電視set output PCM都會
但係一時時, 有時又好似無問題, 好奇怪
Samsung 2021 soundbars - specifications

Samsung HW-Q950A:
- 11.1.4-channel configuration
- Wireless rear speakers with side-firing & up-firing units (4.0.2ch)
- Wireless subwoofer
- Dolby Atmos and DTS:X
- Apple AirPlay 2, Alexa, Bluetooth
- HDMI eARC, HDMI input
痴線 Q950T都唔係出咗好耐咋喎
跟電視 一年 一代
有幾多channel係條bar到
可否影張相睇下???
唉,呢啲又係software問題,應該都係等更新,琴日睇電視嗰時啲聲窒窒吓,轉左台又冇事,條bar真係好正,不過係衰係啲戇鳩問題上,希望之後update可以解決到問題
單元向人點都好的,始終聲音都有指向性,不過香港的屋有幾可咁完美,除非裝修前諗定就可以
後置唔夠大聲,唯一方法係放近啲,不過有啲人都講得啱,後置其實都係輔助,好少會同前面一樣大聲,反而我嗰隻就覺得前面無乜聲,我對後置就放到好遠
收工返去影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞