Soundbar的決擇,求解答 (3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
明白
咪rear囉
你地平時藍牙聽歌
會用咩mode?
Adaptive ?
Surround ?
Standard ?
希望哩度有巴打包膠,同埋想知兩隻無線後置嘅電係咪咁廢,最後要插電線
Samsung q80r 同 q900t 比
係咪80r好啲 但80r停左產好似到到都冇貨
JBL9.1咁多問題 如果同Q90R比 差得遠唔遠?
爬左兩日文,新手想入坑soundbar
平時主要聽歌打機睇戲,唔識分靚唔靚聲
所以要求唔高同有d低音就ok

想問 Denon S216 vs Yas109 vs Bose TV Speaker 揀邊隻好 筆直3000內
睇下你比咩,係比方便定bass先?其實兩隻好唔同,一隻後置無線,一隻有線?定講音質?好似我咁,我好清楚後置唔會死日睇戲,我唔想有線,我就一定揀jbl,如果你可以有線,950t得,諗清楚自己要乜,你就無比較
其實我都prefer jbl 9.1 不過之前睇過q90r同950t
950t好似同q90r差唔多 不過q90r外型靚仔d唔係布面又有hk加持同冇行貨
呢度好似冇人講過 我都係睇76好多人買水貨用
我就環境問題,950t旁邊有兩個反射喇叭,我有一邊痴牆,變咗反射可能唔同,同有養狗,又少睇戲,我又鍾意聽歌,所以無諗,如果係聽歌就一定係JBL,90r我唔識係外國運返嚟所以有冇睇
900t條bar係咪同950t一樣?
我諗緊900t+後置定q70t+後置好
因我電視都係一邊靠牆 另一邊牆好遠
我驚900t左右個反射唔同 但q70t個sub聽講好屎下
如果係要後置,點解唔直上950t,橫掂你都要加後置,950t就包埋,唔洗另外再買,如果要sub 勁就jbl得佢一個用10吋,同jbl條bar,無左右反射
一定係掛牆,佢個單元先向住你。
唔好投資係呢條垃圾度,聽一陣放返出去升級好過
買soundbar聽歌?
睇下屋企可能本身有

另外Sony X95H ARC對 YAS 109 ARC但無聲出知唔知點解用optical就有聲

基本setting都較過但都無反應
會唔會係關線事,用緊舖頭送嗰啲線(連HDMI個字都無)
想問下如果subwoofer 擺嘅位置高過條soundbar & 高過earlevel 係咪冇咁好
treble
bass
sync
centre level
front top level
virtual on/off

我搖控設定有呢幾個

想問sync 同 virtual on/off 係咩嚟?
係較大小聲 定係 着定唔着?
Sync應該係較影音唔同步先用
Virtual通常係soundbar upscale做多聲道或者atmos之類
我而家部電視係舊野 插光纖 預冇atoms

遲啲買新電視 支援到 要轉返做virtual on ??
SURROUND SOUND OK OR NOT?
兩隻ONE 係叉電定插線?
照計有atmos就唔駛開virtual, 不過個個soundbar可能唔同
你試下開左覺得d聲有無立體左定係差左黎決定開唔開
無得揀,如果唔係就用電視喇叭聽歌,只係係無選擇中選擇個好啲嘅
求助
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞