Soundbar的決擇,求解答 (3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
samsung Q70T 加後置會變左7.1.2定5.1.2?
5.1.2
3.1.2本身
如果本身5.1.2 加後置係咪變7.1.2?

其實呢我都唔係亂鳩咁嚟嘅,我係睇咗說明書上邊呢一段我先直插220v

去得美森買都係想平,冇理由無啦啦睇住巴打你晒多舊錢去買個變壓器。
我用緊,除左試過一兩次無端端明明長期叉usb都叫我叉電之外插電視無bug
我係用緊x9500h

插電腦set atmos output(唔係pass through atmos片, atmos戲無問題)有時會突然無聲,但唔知係soundbar 定win10問題
想問吓有冇自動開機,呢個問題?係咪香港行貨
sony ht-g700 定samsung q70t + 後置好
淨係睇netflix 聽歌用homepod
係行貨, 無哩個問題
我懷疑自動開機係夾某d電視個hdmi控制出事 (soundbar會跟住電視開關, 同埋留意要關左先會叉左右喇叭)
研究咗好耐,以下係我發現 9.1 有嘅問題: (有錯請指正)

1. 好多電視都出唔到 Atmos,應該係佢嘅 ARC 出問題,近代電視有 eARC 果堆就通常冇問題,一係就要用 TV box / Apple TV 之類再 feed signal 先搞到

2. 條 bar 出咗咁耐,JBL 都係理得你死,冇 firmware update。同埋本身間廠已經比三叔買起咗,CEO 都好似轉埋大劣哩。

3. 某 d 巴打有 sound bar 自動著機問題,要斷 HDMI 先阻止到。

4. 兩隻後置無線 speaker 粒電好短命,舊電好易乾,turn out 都係要駁住條電源線。

但老實講,佢價錢係同級最抵,而且隻 sub 仔係所有 brand 之中最勁。但一皮嘢買件有咁大缺陷嘅 product,我過唔到自己果關,退而求其次我會 suggest 三叔 Q950T,雖然我個人都唔 like 哩個 brand
Firmware 係有update ,不過只係香港買個的行貨update到,之前淘寶賣6千左右,有的巴打就淘左返黎,話update 唔到個的通都係水貨,所以唔知update 到個的,仲有無arc同自動開機問題。

我同你諗法一樣,都有諗950t,不過個後置要線同個sub都令我唔想買,如果jbl係軟件問題,之後Update都可以搞掂,但係950T係硬件問題,如果你去76睇,其實都有問題,不過無jbl咁多
完全新手 追左陣post發覺Denon S216好似評價幾好
我另外又見Samsung 有隻t450賣到好平又連埋sub仔
咁係咪t450會好啲
macbook我又無試過wor, 用邊個software播atmos?
4k bluray player 播碟+ pc聽歌睇片用
張檯內長最多放到26”,長過就褪出啲擺但會
嘥咗位

target 咗三隻,邊隻好啲?

Creative stage 2.1 (有隻sub woofer,input有Optical+3.5)

Panasonic SoundSlayer (有Dolby Atmos但Amazon review話無乜料到,熄咗仲好。得Optical+HDMI in)

Samsung HW-S40T (長過26”,得藍牙+ optical input)
用緊S216 sofar CP值OK
對得起個價
冇sub仔慳位但都有D bass
要重Bass 睇戲就唔好諗
睇你對低音有冇要求

三星最少都買Q60T/70T 先有料到
T450只價錢平 當比電視喇叭大聲D吧
有冇巴打對全新Denon S216 有興趣?
AVLife買電視送,不過自己對佢冇乜興趣
我用vlc播咋
我上網睇佢又話support atmos playback
但係我用VLC dl atmos demo唔得
用apple tv app都唔得
apple tv好似要MrMc先得(網上講)
放幾錢 tg 傾?

@LewisHm44
Samsung Q950T AVLife賣成16580
price.com d鋪頭賣萬頭有冇伏? 定個價係假架?

@masppooh
啱啱無聊試左幾分鐘, iina係macbook似乎出到atmos, 但vlc唔得
我唔係好肯定到底係upscale左定係真atmos, soundbar又唔出有無改到audio format
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞