[Mac撚] 用家/買機集中討論(51) 爆買M1 Macs白老鼠圍爐區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
即係用起上嚟同win機一樣?
早排同同學做嘢佢哋用mac機佢哋有office唔用要專登開個web版office用,我問點解唔用app版佢哋話app版好虧
明白了
第一次買macbook,好彩有上嚟做下功課
唔該哂師兄詳盡解釋
我唔覺有咩分別
定佢地用緊幾年前個d買斷Office
yes. update 頻率都差唔多
Office 2019 Home 可以同時裝落Windows & PC (當然個installation file 係唔同)
反而Office 2019 Professional 乜叉乜叉 (多啲Office apps) 就Windows only
Apple CLS.
AIR 16 1TB GREY 已落單 明天有得PICKUP
有無人講下mac機office體驗如何?聽個it fd講mac機office無windows office咁好
諗緊好無下個sem換air,依家部laptop粒電死死哋
Office 2019 一早轉晒同Windows 同一code base
即Windows Office 有乜新功能Mac 都有

呢個係within 佢professional domain, 叫佢進修下
即係用起上嚟同win機一樣?
早排同同學做嘢佢哋用mac機佢哋有office唔用要專登開個web版office用,我問點解唔用app版佢哋話app版好虧
yes. update 頻率都差唔多
Office 2019 Home 可以同時裝落Windows & MAC (當然個installation file 係唔同)
反而Office 2019 Professional 乜叉乜叉 (多啲Office apps) 就Windows only
應該用緊跟學校買嘅office 365
應該用緊跟學校買嘅office 365
Intel
sorry頭先quote錯
thx巴打講解
唔係有得walkin 如果袋底
睇左成日依個POST
搞到好想出機
其實係咪MBA同MBP差別唔太大...

但長開部機又好似MBP好啲....

應該點揀好
今日Mac post好有幾年前iPad Pro 10.5第一次有120Hz嗰吓震撼
的確係
咁7gpu應該都夠用啦?
同埋作為曾經MBA 2020擁有者
新MBA俾到我個提升起碼3-4倍
Apple終於返黎啦
點計
睇下你會唔會執埋相嗰啲囉
我7 GPU就夠 machine learning就用學校機
Java/Spring嗰d用VS Code都無問題
Flutter因為Android Virtual Device要VT-x先行到x86 image,如果喺m1行要用arm嗰d image,最新好似得android 7同埋慢十倍
題外話
日文鍵盤好似幾靚
雖然唔識日文
arm mac 用唔用到 vmware fusion 行 x64 windows 10?
暫時未有方法令部Air熱,頭先update去11.0.1都feel唔到暖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞