[Mac撚] 用家/買機集中討論(51) 爆買M1 Macs白老鼠圍爐區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
7核同8核有冇人知差幾遠
暫時唔得
亦好可能永遠唔得
想屌部袋底MACBOOK PRO
你哋有冇用緊144hz嘅Mon
如果2K,4K 唔知出唔出到呢
唔會加錢
一黎本身我咁多部MacBook 冇一部堅要拎去整

更重要係加錢即forfeit 咗用最minimum 價錢體驗第一代產品嘅初衷
反而你有心加AppleCare+ 係應該upgrade 到盡部Mac 預期佢至少玩足三年
呢部係M$出得柒啫
7gpu個部?
其實學生普通用寫下code係咪7gpu都無所謂?
出就一定出到 但唔會出到144
Same here
諗緊買8core定7core
然後Pro Display XDR加Touch support再俾多10000
2020年既notebook都仲未可以接兩個mon, 真係難以接受
Office 2019 一早轉晒同Windows 同一code base
即Windows Office 有乜新功能Mac 都有

呢個係within 佢professional domain, 叫佢進修下
係呢部唔得啫
搭單問 VIM, GCC 用唔用到
連燈仔踩,即係勁啦
補充

可能有人未必知Apple 第二代產品嘅大躍進
iPad 1 -> 2 單核變雙核,理論性能提升接近1倍
Apple Watch Gen 1 -> Gen 2 單核變雙核
唔係話第一代差,衹係蘋果第二代有時可以好生性

M1 -> M2 有幾個可能性
最保守係佢CPU, GPU, Neural Engine (NE) 各提升20%, and that's all.
中等係on top of that, 加多2粒performance core, 多核性能提升~50% + 20% 原本提升性能即~70% 提升
最極端係有齊上述改進再加入新技術同x86 一樣有SMT, 線程提升一倍, 多核性能提升~25%; ~70% + ~25%.
加晒3種perf improvement 既話M2 可以去到M1 120% 單線程性能,200% 多核性能

另外仲可以有miniLED
might be free base RAM upgrade (要知以前MacBook 都唔係base 8GB RAM)
possible new MBA design as there is no Intel inside
我公司當年買咁多部Surface Pro 4都可以全部update完冇咗touch功能
直接影響支surface pen都廢埋用唔到

而家只可以用type cover當普通laptop用
coding好似食GPU多啲
邊度放Macbook 易放啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞