[Mac撚] 用家/買機集中討論(51) 爆買M1 Macs白老鼠圍爐區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
唔會夠
裝埋個library 同啲plug-in 都冇左200gb啦
我都係用緊2018 15”
諗緊換唔換mini 頂配
本身諗住觀望M1
反正而家部2017mbp都仲行得走得
但追完po好想買air袋底黎玩
On99走去睇部mac mini , 點知見到12 pro max 石墨好靚, 返到屋企見到聽日512GB有現貨拎就入咗部
有冇monitor 可以睇到食ram勁唔勁, 想買8GB 試吓先但又驚好易唔夠.
所以巴打最後買咗電話定電腦
先買電話(買俾女人既其實, 雖然我都好想要....好鐘意iphone 4個款)
因為買mac 想16GB , 都係要上網買. 不過買完部iphone, 都係要清醒吓先.

呢兩個月買野買到傻, 又VR quest 2, 又gimbal, 又ipad, 又買咗一大堆hardware. 屌都唔講其他玩具...都撚到自己都驚..谷埋晒兩個月做乜9
訂咗mini 8GB 512,換走部mini 2012,希望新機可以玩到5年
係咪未有 usb 4 to nvme 硬碟盒。。
咁即係得 tb3 可以用
有部16 年27 吋imac, i7, 512ssd 放幾錢好

睇完想換MacBook
intel Mac好難賣
愈遲賣愈難賣
我呢兩個月已經買咗Galaxy Tab S7+, iPhone 12 Pro, iPhone 12 mini, M1 MacBook Air
垃圾intel
TB3 = USB4
今次M1對RAM的要求同過去INTEL唔同,見唔少REVIEW都係直試最低配,但仍然可以順剪到4K。
加上BUDGET,新用家考慮,8GB我覺得可以接受
intel 貨蟹曬啦
8GB都咁撚勁
打到上16GB咪曉飛
兩者唔係完全一樣的,只係佢地有唔少overlap
USB4第時普及的話,NVMe enclosure會同衣家3.1 gen 2嗰堆差唔多價錢,因為唔需要一粒貴價thunderbolt controller
我估要等一年半載先會開始多USB4配件選擇

[Mac撚] 用家/買機集中討論(52)
袋底Air或成最後贏家

https://lih.kg/2291224

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞